Zašto se dodatno obara vrednost razvaljenom EPS-u?

Obavezno pročitajte

„Već više od decenije režim SNS rastače jednu od najvrednijih srpskih kompanija u vlasništvu države Srbije – Elektroprivredu Srbije. Dovedena je do nivoa kliničke smrti, a sada joj se još dodatno knjigovodstveno obara vrednost u procesu transformacije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo“, navodi se u saopštenju pokreta Srbija centar – SRCE, koje prenosimo u celosti.

„EPS je obogaljena kompanija, dovedenu na ivicu provalije. Dug EPS-a ka dobavljačima trenutno je uporediv sa budžetom Republike Srbije. Dobavljačima nisu plaćene fakture još iz drugog kvartala prethodne godine

Vrednost EPS je decenijama unazad bila više od 10 milijardi evra, čak i 2012. godine kada je SNS preuzeo vlast. Sada ta vlast, oličena u ministrima sumnjivih diploma, vrednost najvrednije kompanije u vlasništvu države Republike Srbije zvanično procenjuje na tri milijarde evra.

Odluka režima da EPS transformiše iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo propraćena je nepodudarnim obrazloženjima različitih režimskih autoriteta šta je pravi cilj transformacije. Ministarka energetike ističe da cilj transformacije nije privatizacija, ali ipak istovremeno ne isključuje mogućnost da država dokapitalizuje EPS. Predsednik u samo jednom od svojih javnih učestali nastupa kaže da je cilj da se EPS kotira na londonskoj berzi, ali i da će Republika Srbija uvek imati većinski kontrolni paket.

Građanima Srbije i zaposlenima u EPS režim duguje odgovor na bar dva pitanja:
Gde su isparile skoro tri četvrtine vrednosti kompanije EPS za ovih 10 godina vladavine SNS?

Šta je stvarni cilj transformacije EPS iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo?“, zaključuje se u saopštenju pokreta Srbija centar – SRCE.

Ostavite komentar

Najnovije objave

NASTAVAK OKRŠAJA IZMEĐU ČEDOMIRA STOJKOVIĆA I BOBANA BOGDANOVIĆA

Nakon javnih optužbi samozvanog političara Bobana Bogdanovića da je Čeda podmornica agent srpskih službi bezbednosti, usledila je žestoka reakcija...

Još priča na sličnu temu