Zašto izbori ne mogu biti u terminima koje je najavio Vučić

Obavezno pročitajte

Najraniji termin za istovremeno održavanje redovnih lokalnih i pokrajinskih izbora je 9. jun 2024. godine, a mogući datumi za izlazak na birališta su još samo 16, 23. i 30. jun, iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić te izbore najavljuje za april ili maj.

„Ako oni (opozicioni političari) hoće (izbore), mogu da ih imaju i u septembru i u decembru. Ako ne, imaćemo, očigledno je, opšte izbore u aprilu ili maju mesecu, kad su svi lokalni i pokrajinski izbori“, izjavio je u četvrtak Vučić.

- Advertisement -

To kaže predsednik države, a šta o rokovima za raspisivanje i održavanje pokrajinskih i lokalnih izbora kažu propisi?

Mandat aktuelnog saziva pokrajinskog parlamenta ističe 31. jula 2024. godine, a redovni izbori, prema Statutu AP Vojvodina, moraju biti raspisani 90 dana pre tog datuma, dakle 2. maja. Propisano je i da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 dana ni više od 60 dana, što znači da glasanje za novi saziv vojvođanskog parlamenta mora biti održano u periodu od 1. juna do 1. jula.

Čajetina „povukla nogu“, Vojvođani nisu žurili
S druge strane, Zakon o lokalnim izborima prilično je „rastegljiv“ kad je reč o terminima, pa predviđa da se odluka o raspisivanju izbora donosi najranije 120 dana, a najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika. Osim toga, od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45, ali ni više od 60 dana.

Određivanje datuma izbora komplikuje neusklađenost termina konstituisanja lokalnih skupština, pa je tako prvi formiran novi saziv lokalnog parlamenta u Čajetini, svega devet dana nakon lokalnih izbora održanih 21. juna 2020, dok su konstitutivne sednice u najvećem broju gradova i opština održane tokom jula i u prvoj polovini avgusta.


Među poslednjima u Srbiji konstituisane su lokalne skupštine u Novom Sadu, Subotici, Kikindi, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Inđiji, Rumi i još nekoliko vojvođanskih gradova i opština. Konstitutivne sednice održane su istog dana – 21. avgusta 2020, što znači da bi redovni izbori u tim mestima mogli da budu organizovani najranije 7. juna sledeće godine.

U kalkulaciju treba ubaciti i podatak da redovni lokalni izbori u Čajetini moraju biti održani do 15. jula, što znači da se termini poklapaju od 7. juna do 15. jula. Međutim, da bi lokalni izbori bili održani istovremeno sa pokrajinskim, mogući termini za glasanje svode se na 9, 16, 23. i 30. jun.

Moguće i ostavke čelnika Šapca i Novog Beograda
U tu računicu ne uklapa se samo Šabac, gde je lokalni parlament, nakon više ponavljanja glasanja, konstituisan tek 22. oktobra 2020. godine. Da bi glasanje u Šapcu bilo organizovani u terminu redovnih lokalnih izbora, neophodno je da gradonačelnik tog grada Aleksandar Pajić podnese ostavku u martu sledeće godine.

Aktuelni saziv Skupštine GO Novi Beograd konstituisan je 8. septembra 2020. godine, a računica kaže da redovni izbori u najmnogoljudnijoj beogradskoj opštini mogu biti održani najranije 30. juna sledeće godine. Da bi izbori bili održani u nekom ranijem terminu potrebno je da prvi čovek te opštine Bojan Bovan podnese ostavku na svoju funkciju.

Podsetimo, predsednici opština Doljevac, Medveđa, Knjaževac, Kula, Majdanpek, Kladovo i Bajina Bašta podneli su krajem 2021. ostavke pre isteka mandata i tako inicirali održavanje vanrednih izbora u tim lokalnim samoupravama 3. aprila prošle godine, istovremeno sa parlamentarnim i predsedničkim.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Netanjahu: Vi ste sledeći – Nemačka, Evropa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je na opasnost od islamista u Evropi, rekavši da će taj kontinent biti sledeći na...

Još priča na sličnu temu