Zapanjen sam onim što Putin zna…

0
190

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi izjavio je da je zapanjen koliko detaljno zna predsednik Rusije Vladimir Putin o Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

„Bio sam zapanjen njegovim detaljnim poznavanjem nuklearne elektrane, njenim tehničkim karakteristikama i razumevanjem onoga što predlažem za njenu bezbednost“, rekao je on u intervjuu argentinskoj televiziji „Telefe“.

Grosi je dodao da predsednik Rusije veruje u ono što radi i da je duboko ubeđen u svoje pozicije. Istakao je i da je Putin i dalje spreman da sarađuje sa njim.

Direktor IAEA je 11. oktobra bio u Sankt Peterburgu gde se sastao sa ruskim predsednikom. On je naveo da je kontakt sa Putinom veoma važan za osiguranje bezbednosti nuklearnih objekata. Grosi je dva puta posetio Kijev, gde se sastao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Nuklearna elektrana Zaporožje

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

 

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ostavite komentar