Zapaljena kuća srpskog povratnika kod Istoka, Kancelarija za KiM traži reakciju međunarodne zajednice

Obavezno pročitajte

Kuća povratnika Svetislava Jozića u Veriću kod Istoka zapaljena je protekle noći, potvrdio je RTS-u predsednik Privremenog organa Opštine Istok Kosta Belošević.

Kancelarija za KiM ukazuje na to da je i međunarodna zajednica dužna da konačno uloži ozbiljnije napore kako bi se obuzdala brutalna kampanja sprečavanja raseljenih da se vrate na svoja ognjišta.

- Advertisement -

Kosta Belošević je naveo da je Svetislavu Joziću kuća zapaljena pre nego što se uselio, jer je ključeve novosagrađenog objekta dobio u petak, a planirao je useljenje nakon što dobije osnovni nameštaj.

Belošević je naveo da se radi o porodici koja je nameravala da se vrati u Verić, u kojem odranije žive dve srpske povratničke porodice.

O paljenju kuće srpske povratničke porodice javio je i Radio Goraždevac, prenoseći navode Vesne Maliković, službenice za zajednice i povratak u opštini Istok, koja je rekla da je ovo pritisak na povratnike koji žele da se vrate, da nisu dobrodošli.

U opštini Istok u 14 povratničkih sela živi oko 500 Srba. Crkolez je jedino selo koje Srbi nisu napuštali nakon sukoba 1999. godine.

Reagovala je Kancelarija za KiM poručivši da se Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju sa „očigledno organizovanim nastojanjima ekstremista da se povratak raseljenih što je moguće više oteža ili spreči, a takva praksa je najprisutnija u Metohiji, gde je srpski narod bio prinuđen na najmasovnije iseljavanje“.

„I međunarodna zajednica, kao odgovorna strana na Kosovu i Metohiji, dužna je da konačno uloži ozbiljnije napore kako bi se obuzdala brutalna kampanja sprečavanja raseljenih da se vrate na svoja ognjišta“, navodi se u saopštenju.

„Ćutanje i odsustvo odlučne reakcije znači mirenje sa posledicama tragičnog etničkog čišćenja i podršku šovinističkim političkim konceptima kojima ne sme biti mesta u savremenom vremenu i na tlu savremene Evrope“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

ŠEF RUSKIH OBAVEŠTAJACA: Ukrajina će postati drugi Vijetnam za Ameriku

MOSKVA – Sergej Nariškin, direktor ruske Spoljne obaveštajne službe, poručio je danas Americi da će podrška Zapada Ukrajini pretvoriti sukob...

Još priča na sličnu temu