Zapadne poruke ohrabrenja Kijevu

Obavezno pročitajte

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će ova zemlja biti „slobodna i obnovljena”, a da će „pravda biti zadovoljena”.

Na godišnjicu početka rata poljski premijer Mateuš Moravjecki boravio je u poseti Kijevu u znak podrške Ukrajini u borbi protiv Rusije. Poljski zvaničnici su vrlo brzo po izbijanju rata, 15. marta prošle godine, bili u Kijevu. Poljska je juče isporučila i prve tenkove „leopard 2” Kijevu. Varšava je prva ponudila „leoparde” Ukrajini i bila je vrlo kritična na neodlučnost Berlina da odobri isporuku tenkova koji su u posedu drugih zemalja.

- Advertisement -

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je povodom prve godine rata poručila Ukrajincima da će Evropa biti uz njih koliko god to bude potrebno u „herojskom otporu” Rusiji i da će Ukrajina biti „slobodna i obnovljena”. Ona je u video-obraćanju objavljenom na „Tviteru” podsetila da je prošlo godinu dana od početka „herojskog ukrajinskog otpora” i poručila da se Ukrajina bori za „slobodu, demokratiju i svoje mesto u EU”. U još jednoj objavi na „Tviteru”, ona je saopštila da je na Ukrajincima da odlučuju o svojoj budućnosti, kao i da će ova zemlja biti „slobodna i obnovljena”, a da će „pravda biti zadovoljena”.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je rekao kako je ruska invazija ubila na desetina hiljada ljudi i povredila na milione. On je na prvu godišnjicu početka rata naveo da je „odluka predsednika Putina rasturila porodice, proterala milione iz njihovih zajednica, uništila domove, škole, bolnice i drugu civilnu infrastrukturu, pogoršala globalnu krizu sa hranom, destabilizovala energetska tržišta i potkopala međunarodni mir i bezbednost” i dodao da je rat uništio međunarodnu reputaciju Rusije, ostavio Rusiju oslabljenom i izolovanom, i desetkovao njenu ekonomiju.

„Rat je pokušaj da se Ukrajini oduzme deo njene teritorije i osujeti njen nezavisan i demokratski put”, ocenio je Blinken i zaključio: „Predsednik Putin je započeo ovaj ilegalni rat i ima moć da ga okonča.”

NATO je saopštio da je ovaj rat najveća pretnja evroatlantskoj bezbednosti u poslednjih nekoliko decenija. U saopštenju se navodi da alijansa pojačava političku i praktičnu podršku Ukrajini dok se brani od ruske invazije i da će nastaviti da je podržava onoliko dugo koliko je potrebno da joj pomogne da pobedi. Alijansa je istakla da u potpunosti podržava pravo Ukrajine na samoodbranu i da izabere sopstvene bezbednosne aranžmane.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je juče izrazio spremnost da Ankara pruži doprinos miru u Ukrajini. On je to rekao ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom. Erdogan je zahvalio Zelenskom na solidarnosti Ukrajine s Turskom posle zemljotresa, saopštila je Kancelarija predsednika Turske, preneo je Rojters.

U Briselu je juče nizom događaja bila obeležena godišnjica početka ruske invazije na Ukrajinu. Centralni događaj je bila inauguracija ukrajinskog murala „Zid”, četvrtog od pet planiranih murala koji zajedno čine projekat „Zid”. U okviru tog projekta izrađeni su murali u Beču, Berlinu i Marselju, a novi mural će biti postavljen u Keniji u martu. Održan je i ukrajinski marš solidarnosti.

Ukrajinci za napad na rusku teritoriju

Prema najnovijoj anketi koju je sproveo Kijevski međunarodni institut za sociologiju u februaru, 90 odsto Ukrajinaca veruje da je neophodno pokrenuti napade na rusku teritoriju, preneo je „Kijev independent”. Od 90 odsto koji su za napad, 38 odsto smatra da treba gađati vojnu infrastrukturu, dok 39 odsto veruje da treba gađati vojnu i energetsku infrastrukturu. Preostalih 13 odsto smatra da treba sprovesti neselektivne udare po ruskoj teritoriji. Sedam procenata ispitanih je protiv pokretanja osvetničkih udara na Rusiju jer se plaše eskalacije.

Ostavite komentar

Najnovije objave

MUP zabranio skup „Podrška narodu Palestine – Srbija“ u Beogradu

Inicijativa "Podrška narodu Palestine Srbija" saopštila je da je od policije dobila zabranu organizacije protestnog skupa, sa obrazloženjem da...

Još priča na sličnu temu