20.7 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

ZAPAD UVLAČI ROGOVE: Nemačka neće poslati tenkove ukrajinskoj vojsci

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Jedan od glavnih lidera proruskih separatista na istoku Ukrajine Denis Pušilin priznao je juče da je situacija na liniji fronta „teška” zbog ukrajinske kontraofanzive, ali je dodao da se ruske snage „dobro drže na terenu”, prenosi AFP. Ukrajinska vojska poslednjih dana prenosi da je povratila kontrolu nad pojedinim delovima zemlje u rukama ruskih snaga. To su oblasti Harkova na severoistoku, ali i delovi teritorije na jugu i istoku. „Situacija je i dalje teška. Protivnik pokušava da ošteti civilnu infrastrukturu”, rekao je Pušilin ruskim medijima, prenosi Beta.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da ruske snage vrše vazdušne udare na ukrajinsku vojsku u regionu Harkov, objavila je ruska novinska agencija RIA novosti. Rojters podseća da je rusko ministarstvo u nedelju objavilo mapu na kojoj se vidi kako su se ruske snage povukle iz skoro celog regiona Harkov, nakon kontraofanzive ukrajinske vojske, koja je počela prošle nedelje, prenosi Tanjug.

- Advertisement -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je region Harkov i deo Donjecka, koji kontroliše Kijev, bez struje.

„Delimična isključenja su prijavljena u regionima Zaporožje, Dnjepropetrovsk i Sumi”, naglasio je Zelenski, preneo je Tas.

Ukrajinski Generalštab saopštio je juče da je ukrajinska vojska uspela da protera neprijatelja iz više od 20 naselja u prethodna 24 sata.

- Advertisement -

„Neprijatelj se fokusira da uspostavi kontrolu na teritoriji regiona Donjeck i da ometa napade ukrajinskih trupa u pojedinim oblastima, nastavio je da napada ukrajinske pozicije iz vazduha i preduzima mere da povrati izgubljeno”, naveo je Generalštab.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će se ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini nastaviti dok se ne ostvare svi ranije utvrđeni ciljevi, dodajući da nema razgovora o demilitarizaciji nuklearne elektrane „Zaporožje” u Energodaru.

Peskov je napomenuo da je Putin danonoćno u kontaktu sa ministrom odbrane i drugim vojnim liderima, da je obavešten o svim akcijama ruske vojske, prenosi Interfaks.

„Naravno, sve što se dešava, sve akcije koje vojska preduzme tokom specijalne vojne operacije, izveštavaju se vrhovnom komandantu”, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje kako je ruski predsednik reagovao na „pregrupisavanje snaga i sredstava u Ukrajini”.

Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht odbacila je zahteve da se Kijevu isporuče borbeni tenkovi.

„Nijedna država nije dosad dostavila borbena pešadijska vozila zapadne proizvodnje ili borbene tenkove”, rekla je Lambreht u Berlinu dodajući da se Nemačka dogovorila sa svojim partnerima da neće preduzimati takve akcije jednostrano. Ona je rekla i da američko nuklearno odvraćanje, „koje takođe štiti Evropu od ucene”, nema alternativu u naporima da se održi bezbednost u Evropi u doglednoj budućnosti.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predložiće na sastanku u uzbekistanskom Samarkandu ruskom kolegi Vladimiru Putinu da održi sastanak sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim.

„Predsednik Erdogan će, takođe, naglasiti važnost diplomatskog rešenja. Očekuje se da će tokom sastanka dvojice lidera na dnevnom redu biti i moguća vojna operacija protiv Sirije”, preneo je turski „Hurijet”.

Predsednik mađarske skupštine Laslo Kover rekao je da se Evropska unija može smatrati gubitnikom u ukrajinskom konfliktu, pošto je evropski blok sve vreme radio protiv svojih ekonomskih interesa.

„Danas, EU je pod unutrašnjim pritiskom i nesposobna da vrati mir diplomatskim putem. Ponaša se u suprotnosti sa osnovnim ekonomskim interesima i može se smatrati gubitnikom”, rekao je Kover, javlja mađarska agencija MTI.

Vršilac dužnosti komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija Nada al-Našif izjavila je da je Rusija zastrašivala svoje građane, protivnike rata u Ukrajini. „Zastrašivanja, restriktivne mere, kazne građanima Ruske Federacije koji se protive ratu u Ukrajini, podrivaju ustavom zagarantovane osnovne ljudske slobode, uključujući i pravo na slobodno okupljanje izražavanje stava i udruživanje”, rekla je Al-Našif na otvaranju saveta UN za ljudska prava u Ženevi, preneo je Rojters.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti