ZAPAD FINANSIRA: Milo Đukanović pomaže projekat „Velika Albanija“

Obavezno pročitajte

EKSKLUZIVNO: OTKRIVAMO POVEZANOST MILA ĐUKANOVIĆA SA STVARANJEM VELIKE ALBANIJE

Redakcija „Naše Borbe“ kontaktirala je lobističku kuću „Orion Stratedžis“, koja se u medijima godinama unazad provlači kao uzdanica Balkanaca da se približe NATO paktu.

- Advertisement -

Prema navodima iz medija Crna Gora je u periodu između 2008. i 2014. na račun Orion Stratedžisa uplatila oko 2 miliona evra za rešavanje „gorućeg državnog pitanja“ članstva u NATO paktu.

Već sledeće 2015. godine je na račune ove kompanije pristiglo još 850 hiljada evra iz Crne Gore. Na osnovu američkog zakonodavstva ugovri lobističkih kompanija sklopljeni sa stranim partnerima moraju se objaviti.

– Postoje ugovori o poverljivosti koje sklapamo sa našim klijentima i te detalje vam ne možemo otkrivati, morate nam poslati mejl, kako bi se konsultovali sa rukovodiocima. Svi ugovori koje firma sklopi sa stranim licem su dostupni javnosti, međutim postoji mogućnost da se neki od naših agenta angažuju i mimo kompanije- kaže za „Našu Borbu“ Džejna Hoklbart Rivs, službenica u odeljenju za medije Orion Stratedžisa.

Na pitanje da li je Crna Gora među njihovim partnerima iz inostranstva Rivsova odgovara:

– Crna Gora, nas je angažovala radi savetovanja u vezi sa članstvom u NATO, razvoja saradnje sa izvršnom i zakondavnom saradnjom sa vlašću u SAD i pospešenju odnosa sa zemljama u regionu koje su članice NATO pakta ili pretenduju da to postanu-završava naša sagovornica.

Javnosti dostupni ugovori sklopljeni su osim sa Crnom Gorom, samoproglašenim Kosovom i Albanijom, takođe postoji i zajednički ugovor koji se odnosi na regionalnu i međugraničnu saradnju sva tri subjekta.

izvor web:cbc-mne-kos

Da ugovori nisu milionski plaćeno „mrtvo slovo“ na papiru i da odnosi „cvetaju“ dokazuju i nedavne aktivnosti između Crne Gore, Kosova i Albanije.

Podrškom Evropske unije i IPA fondova za preko graničnu saradnju Crna Gora-Kosovo (2014-2020) organizovane su dve trodnevne obuke na temu upravljanja projektnim ciklusom za potencijalne aplikante, a deo su tehničke podrške Ipa Programima prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija i Crna Gora-Kosovo koju finansira Evropska unija.

Ostavite komentar

Najnovije objave

PJONGJANG: Svako mešanje u naše operacije sa izviđačkim satelitima je objava rata

PJONGJANG – Severna Koreja je danas saopštila da će svako mešanje u svoje operacije sa izviđačkim satelitima smatrati objavom rata...

Još priča na sličnu temu