14 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

ZANIMLJIVOSTI: Srbin rešio misteriju osmeha koji se krije iza remek-dela!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Pet vekova nakon što je Leonardo da Vinči  naslikao Mona Lizu (1503–19), portret visi iza neotpornog stakla u muzeju Luvr i privuče hiljade gledalaca svakog dana.

To je najpoznatija slika na svetu, ali ipak, kad posetioci uspeju da vide umetničko djelo izbliza, verovatno će ih zbuniti mali, tamni portret obične žene. Obučena je skromno u prozirni veo, tamne haljine i bez nakita. Mnogo je rečeno o njenom osjehu i pogledu, ali gledaoci se još uvek mogu zapitati o čemu se radi.

- Advertisement -

Nema sumnje da je Mona Liza vrlo dobra slika. Bilo je vrlo cenjeno čak i dok je Leonardo radio na njemu, a njegovi savremenici kopirali su tadašnju romansku tromesečnu pozu. Pisac Giorgio Vasari kasnije je isticao Leonardovu sposobnost da usko oponaša prirodu. Zaista, Mona Liza je vrlo realan portret. Mekano kiparsko lice subjekta pokazuje Leonardovo vešto rukovanje stufmatom, umetnička tehnika koja koristi suptilne gradacije svetla i senke za modeliranje i pokazuje svoje razumevanje lobanje ispod kože. Delikatno naslikan veo, fino kovane majice i pažljivo razumevanje presavijene tkanine otkrivaju Leonardova proučena promatranja i neiscrpno strpljenje. Iako se sitničav ustaljeni pogled i suzdržani osmeh nisu smatrali misterioznim sve do 19. veka, danas gledaoci mogu ceniti njen dvosmislen izraz. Leonardo je naslikao složenu figuru koja jako liči na komplikovanog čoveka.

Zagonetan smešak Da Vinčijeve muze gotovo pola milenijuma ne prestaje da intrigira. Zbog čega se tako tajnovito smeši? Šta želi da poruči? Kome? Posle nekoliko godina istraživanja, slikar iz Prokuplja ima odgovor!

Misterija blaženog Mona Lizinog osmeha koja se krije iza remek-dela čuvenog renesansnog slikara, konačno je rešena! Ili bar tako tvrdi jedan prokupački slikar.

- Advertisement -

Naime, Vladimir Novaković je nakon dugogodišnjeg istraživanja i rada, otkrio zbog čega se žena čiji se identitet ni nakon pola milenijuma ne može sa sigurnošću odrediti, tako neobjašnjivo i neodređeno smeši.

“Dugo sam radio na ovoj slici, a još duže razmišljao o Mona Lizi i njenoj tajni. Verujem da sam odgonetnuo razlog njenog misterioznog osmeha, a on se krije u njenim rukama sklopljenim na stomaku i u očiglednoj trudnoći,objasnio je Novaković u galeriji “Fli-Art” u Prokuplju povodom izložbe svojih slika.

E sada, ostaje pitanje da li slikar sa juga Srbije zaista ima pravo. Nije nemoguće da položaj Mona Lizinih ruku i blažen osmeh, ukazuju da je ona zapravo u blagoslovenom stanju. Sa druge strane, ima i onih koji smatraju da ovaj zaključak nema previše veze sa istinom i da se pravi razlog čuvenog misterioznog osmeha nikada neće saznati.

Šta vi mislite?

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti