18.5 C
Belgrade
sreda, 21 oktobra, 2020

ZANIMLJIVO: Često govorimo sve u 16 , a evo i zašto!

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

EKSKLUZIVA: Ovo je novi sastav Vlade Republike Srbije

Iz dobro obaveštenih izvora iz Nemanjine ulice, ovako će izgledati novi sastav Vlade Srbije:Ana Brnabić, premijer i...

Zašto govorimo sve u 16?

Svima nam je, verovatno, poznat izraz „sve u 16“, kojim intenzitetu naše aktivnosti dajemo numeričku vrednost u vidu ovog broja. Raditi nešto sve u 16 obično podrazumeva raditi to najvećim mogućim kapacitetima, predano, intenzivno, svojski, požrtvovano i svim silama. Međutim, odakle vodi poreklo ovaj neobičan izraz ili, bolje da se zapitamo, zašto je baš broj šesnaest tako važan u celoj ovoj priči. Čega je to zapravo šesnaest?

sve u 16

Novije, laičke interpretacije ovaj izraz dovode u vezu sa fudbalskom terminologijom, te se tako situacija u kojoj svi igrači jednog tima prelaze u protivnički šesnaesterac ne bi li predano i do samog kraja napadali gol dovodi u vezu sa životnom situacijom u kojoj se nešto obavlja svojski, do kraja, svim silama, odgovorno, predano.

- Advertisement -

Ovo tumačenje je novijeg datuma i verovatno nema mnogo veze sa samim izrazom. Ipak, konkretan odgovor na pitanje čega je to 16 zapravo ne postoji.

Prema jednoj teoriji, u pitanju je nota u muzici najkraćeg trajanja, tzv. šesnaestinka, u isto vreme i najbrža nota, pa kada se nešto radi sve u 16, to je kao da se igra kolo po toj noti, brzo, energično, da sve praši.

Druga objašnjenja posežu u mitologiju i religiju drevnih naroda čije se arhetipske naslage čuvaju u kolektivnoj svesti. Tako je jedna od važnijih vedističkih boginja bila Materišvani ili Materis vani (kod Slovena zapamćena kao Matersva), koja je prikazivana sa šesnaest ruku. Ona ima simbolični značaj one koja rađa – Majke Svega. Raditi nešto sve u 16 značilo bi raditi sa njenih 16 ruku. Odgovor na ovo pitanje možemo da potražimo i u važnosti broja četiri koji ima izrazitu religijsku, iskustvenu i mitsku simboliku, navodi „Jezikofil“.

- Advertisement -

Pored izraza kao što su u četiri oka ili pasti na sve četiri, tu su i četiri strane sveta, četiri elementa (voda, zemlja, vazduh, vatra), a broj četiri izuzetno je rasprostranjen i u hrišćanskim učenjima – poznata su četiri proroka, četiri jahača apokalipse, četiri jevanđelista i četiri jevanđelja i slično.

A broj 16 je, zapravo, četiri na kvadrat. A kada jedan tako sveobuhvatan i savršen broj, kao što je četiri, biva pomnožen samim sobom, onda on daje broj punoće i sveobuhvatnosti – šesnaest. Moguće da je u svesti našeg čoveka upravo zato broj 16 ostao kao nedosanjani ideal brojnog sistema, pa raditi nešto sve u šesnaest znači, pre svega, raditi savršeno, pedantno i precizno, kao što je i taj broj.

Sourceb92
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

NADALOV PLAN KAKO DA SVRGNE NOVAKA SA TRONA: Evo šta Španac mora da uradi da bi bio broj 1!

Rafael Nadal i Novak Đoković učestvovaće na po još dva turnira u 2020. godini, a rezultati će odrediti koji od njih...

VELEIZDAJA: Vučić odbio da oda poštu poginulima u 2. SVETSKOM RATU!

"Aleksandar Vučić je odbio da oda poštu poginulima u oslobađanju Beograda 1944. Umesto toga je na dan oslobođenja Beograda položio venac...

NARODNE STRAŽE POBEDILE : Vojska Crne Gore odustala od vežbi na Sinjajevini!

Načelnik štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, saopštio je da je izviđački tim konstatovao da se nijesu stekli uslovi...

TIODOROVIĆ UKRAO NOVU GODINU: Od kuće SLAVIMO!

Podsetimo, prva je doček Nove godine otkazala Budva u kojoj su tradicionalno nastupale najveće zvezde sa prostora cele eks Jugoslavije.

KREĆU RIPREME ZA KATANAC: Uvedena vanredna situacija!

Vanredna situacija, kao priprema za katanacOpština Aleksandrovac uvela je danas vanrednu situaciju usled pogoršane epidemiološke situacije, saznaju...