14 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

ZAHAROVA PORUČILA SVETSKIM MOĆNICIMA: Kijev treba da prizna teritorijalnu realnost u Ukrajini

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ukrajina i druge države treba da priznaju trenutnu teritorijalnu realnost u Ukrajini, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Na pitanje da li Moskva veruje da teritorijalne pretenzije na Ukrajinu komplikuju pregovore, Zaharova je istakla da su to već uspostavljene teritorijalne realnosti koje Kijev i druge zemlje treba da priznaju, preneo je TAS S.

- Advertisement -

„One su nastale zbog politike kijevskih vlasti koje su na vlast došle neonacističkim pučem 2014. Krim se vratio Rusiji, dok su DNR i LNR postale nezavisne države. Neophodno je poštovati legitiman i svestan izbor naroda i pravo nacija na samoopredeljenje, zacementirano u Povelji UN”, navela je ona u intervjuu za španski list A-Be-Se, objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Zaharova je kazala da su ruske akcije u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini legitimne su za razliku od „genocida koji je Kijev izvršio u Donbasu”, prenosi Tanjug.

„Akcije Rusije u Čečeniji, Južnoj Osetiji i sada u Ukrajini su potpuno legitimne, dok su akcije kijevskih vlasti, koje su pokrenule genocid i istrebljenje svega ruskog u svojoj zemlji, nelegitimne, protivustavne i nemoralne”.

- Advertisement -

Zaharova je napomenula da je Rusija redovno skretala pažnju zapadnim državama na genocid prema narodu na jugoistoku Ukrajine, koji je, kako je dodala, odbijao da prihvati i podrži ishod antiustavnog državnog udara 2014. godine, protivio se masovnom kršenju prava ljudi koji govore ruski, bio protiv politike nasilne ukrainizacije, zatiranja ruske kulture i prekrajanja istorije koja je trajala svih ovih godina.

„Ali niko nije želeo da nas sluša”, istakla je ona.

„U slučaju da Finska i Švedska uđu u alijansu, one će se pretvoriti u prostor za konfrontaciju severnoatlantskog bloka sa Rusijom, uz sve posledice koje će nastati, uključujući i naše proverene dobrosusedske odnose. Da li je to ono što narodi Švedske i Finske traže?”, upitala je Zaharova.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti