ZAHAROVA PORUČILA AMERICI: Ne glumite nepristrasnog sudiju, znamo šta radite decenijama

Obavezno pročitajte

Vašington zlonamerno destabilizuje situaciju u oblasti međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. 

„Izveštaj američkog Stejt departmenta o poštovanju međunarodnih dogovora u oblasti kontrole naoružanja još jedan je neuspeli pokušaj Vašingtona da se predstavi kao ‘nepristrasni sudija’ koji ima pravo da bezrazložno daje ocenu implementacije međunarodnih sporazuma drugih zemalja“, istakla je Zaharova. Prema njenim rečima, malo je verovatno da postoji objektivan posmatrač koji će biti spreman da ozbiljno i bez skepticizma percipira takav izveštaj zemlje koja je proteklih decenija uništila čitav niz važnih međunarodnih sporazuma, jer „više ne odgovaraju njenim nacionalni interesima“

S tim u vezi, portparolka je navela destruktivne poteze Amerike u oblasti kontrole naoružanja. Kako kaže, to je uništeni sporazum o protivraketnoj odbrani, „torpedovan” dokument o prilagođavanju sporazuma o konvencionalnim Oružanim snagama u Evropi, jednostrano raskinut sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa, kao i gotovo uništen Sporazum o otvorenom nebu. 

Takođe je ocenila da se „zajedničkim nuklearnim misijama“ NATO-a koje se praktikuju na predlog SAD podriva režim sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. „Vašington će ostati u svom svetu iza ogledala, uporno pokušavajući da sakrije stvarnu situaciju, a to je da upravo Amerika bez trunke sumnje već mnogo godina uništava arhitekturu kontrole naoružanja i zlonamerno destabilizuje situaciju u sferi međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti“, konstatovala je portparolka. 

O situaciji u „Azovstalju“

Istovremeno, ona se osvrnula na izjavu potptredsednice ukrajinske vlade Irine Vereščuk o tome da je „neophodan izlazak civila sa teritorije kombinata ‘Azovstalj’“, da se tamo sada nalazi „oko hiljadu civila i petsto ranjenih vojnika“, kao i na njen poziv svetskim liderima i međunarodnoj zajednici da se usredsrede na „Azovstalj“ koji je „ključna tačka za humanitarne napore“. Tamo odavno postoji humanitarni koridor, podsetila je Zaharova. 

„Skrećem pažnju Vereščukovoj i ‘svetskim liderima koje je zabrinula’ – humanitarni koridor sa teritorije ‘Azovstalja’ odavno je otvoren. Oružane snage Rusije su u više navrata to saopštile. Svetski lideri mogu da pomognu samo na jedan način, a to je da ubede sve koji se nalaze u kombinatu da ga upotrebe“, precizirala je diplomata. Načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev saopštio je u sredu da humanitarni koridor za evakuaciju civila sa teritorije metalurškog kombinata „Azovstalj“, koji je otvorila ruska vojska, niko nije koristio. Kako je dodao, kijevske vlasti su onemogućile humanitarnu operaciju.Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je danas predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da je Marijupolj oslobođen. Po njegovim rečima, u trenutku kada je grad bio opkoljen, broj pripadnika ukrajinske vojske i stranih plaćenika iznosio je oko 8,1 hiljadu ljudi. Kako je dodao, danas taj broj iznosi oko dve hiljade i svi se nalaze na postrojenju kombinata „Azovstalj“ a za operaciju oslobađanja kombinata potrebno je još tri-četiri dana.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Dejan Bulatović osniva pokret

Nakon odlaska iz Stranke slobode i pravde čiji sam potpredsednik i suosnivač bio, najavio sam osnivanje nove političke organizacije....

Još priča na sličnu temu