Zaharova ismejala Bugarsku: Jesam li mogla da preletim vašu zemlju bez aviona?

Obavezno pročitajte

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je odluka bugarskih vlasti da zatvori vazdušni prostor za avion šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova ako se ona bude nalazila u njemu – opasna glupost.

„Zlobna glupost rusofoba došla je do toga da su prvi put u našoj istoriji zvanične vlasti zabranile da se na nebu nalazi ne avion, nego čovek u avionu. Tako je bilo napisano u zvaničnoj noti bugarskog Ministarstva spoljnih poslova – avion može da preleti Bugarku, ali Marija Zaharova ne može da putuje avionom. Nije ništa rečeno o tome da li mogu da preletim Bugarsku bez aviona ili svemirom“, napisala je Zaharova na Telegramu.

- Advertisement -

Ona je podsetila da je vazdušni saobraćaj regulisan odredbama Čikaške konvencije o međunarodnoj civilnoj avijaciji iz 1944. godine. Prema dokumentu, teritorijom države smatraju se „kopnene teritorije i susedne teritorijalne vode“, dok vazdušni prostor nije uključen u taj termin.

Zaharova je pojasnila da su upravo te odredbe trebalo da obezbede nesmetan let iznad teritorije Bugarske, bez obzira na restriktivne mere EU.

„Ne radi se samo o gluposti, nego o opasnoj gluposti nekog spletkaroša u strukturama vlasti Bugarske“, ocenila je ona.

Takođe, upozorila je, postupci Sofije graniče sa stvaranjem opasnog svetskog presedana na osnovu kojeg Rusija može preduzeti iste mere protiv zvaničnika NATO koji su na „recipročnim stop listama“.

„Da li su razmišljali o tome da će stvoriti opasan svetski presedan? Mislim da ne. Ko je dao pravo nepismenim činovnicima iz Sofije da brukaju bugarski narod? Inače, mi smo već u Skoplju“, poručila je Zaharova.

Ranije je saopšteno da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao tokom noći u Skoplje na sastanak Saveta ministara OEBS-a koji se održava u Severnoj Makedoniji. Putovao je preko Grčke. Prvobitno se pretpostavljalo da će se let realizovati preko Bugarske, koja je izdala dozvolu za let. Međutim, bugarska strana je odbila da dozvoli prelet aviona šefa ruskog ministarstva spoljnih poslova ako se u njemu bude nalazila Marija Zaharova.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu