23 C
Belgrade
subota, 19 septembra, 2020

ZA SRPSKI RADIO: Tramp misli da je proces Kosova 20 godina pogrešno vođen

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Tramp, Grenel i Kosovo

Posrednik u pregovorima Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je za Srpski radio u Čikagu da su nedavni pregovori dve strane u Vašingtonu bili žestoki i da su obe strane želele više. Govoreći o pozivu Trampa da poseti Srbiju, Grenel je rekao da bi se američki predsednik radovao da dođe, ali da datum posete još nije utvrđen.
U osvrtu na pregovore Beograda i Prištine, Grenel je rekao da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić „snažno borio za srpski narod“, što je očekivano, i da su pregovori bili „žestoki, a obe strane želele više“

Na podsećanje da je Vučić pozvao predsednika Trampa da poseti Srbiju, Grenel je je rekao da je Tramp pre svega ohrabrio strane i region da zaista pokažu da se ekonomija razvija.
„Predsednik bi se radovao da dođe, mada ne postoji neki utvrđeni datum“, rekao je Grenel u intervjuu za dr Olgu Ravasi, predsednicu i osnivača grupe „Srpski Amerikanci za Trampa 2020“.

- Advertisement -

On je dodao da je za početak najvažnije da se svi koncentrišu na sprovođenje dogovorenog.

Ekonomska normalizacija za bolji život

Grenel je naglasio da da je cilj dogovorene ekonomske normalizacije stvaranje novih radnih mesta.

- Advertisement -

„Najbolje je koncentrisati se na otvaranje novih radnih mesta i ekonomske projekte“, rekao je Grenel.

On je podsetio da dogovor o ekonomskoj normalizaciji predviđa infrastrukturne projekte izgradnje puteva i pruga, istakavši da koncentrisanje na ekonomske projekte mladima u regionu može ponuditi bolji život.
Govoreći o otvaranju predstavništva američke razvojne agencije DFC u Beogradu, Grenel je rekao da „Srbija ima odličnu ekonomiju i da postoji niz projekata na kojima bi moglo da se radi“.

„Potrebni su nam timovi na terenu da bismo odgovorili na niz projekata na kojima radimo“, precizirao je američki posrednik i ponovio da je stav SAD da se treba usredsrediti na ekonomiju i otvaranje novih radnih mesta.
„Tramp gleda na taj 20-godišnji konflikt kao na nešto što je pogrešno vođeno. Mi smo se pitali šta možemo da radimo drugačije, svi su se do sad fokusirali na politiku, a mi smo fokusirani na ekonomiju. Želimo da kapitalizam dođe u region na velika vrata, da stvaranjem novih radnih mesta uradimo ono što nisu uspeli oni koji su se do sad fokusirali na politički aspekt konflikta između Srbije i Kosova.

Grenel je naglasio da probleme treba da rešavaju oni koji žive na nekoj teritoriji.

- Advertisement -

„Naš pristup spoljnoj politici je drugačiji. mi ne želimo da se mešamo u rešavanje problema. probleme treba da rešavaju oni koji žive na nekoj teritoriji, ljudi koji su tamo, na terenu. Naša uloga je da ponudimo, da obezbedimo novac za realizaciju projekata za koje verujemo da mogu biti uspešni, da ispratimo tokove tog novca i uverimo se da se on namenski troši.

Želeli smo da Kosovo podrži Izrael

Grenel je istakao da su tokom pregovora insistirali na tome da se na godinu dana prekinu pokušaji Kosova da uđu u međunarodne organizacije, kako bi moglo da se razgovara o ključnim temama.

„S druge strane, što se tiče odnosa Kosova i Izraela, Trampova administracija smatra da SAD moraju da na svaki način pokusaju da pomognu Izraelu, koji se nalazi u veoma neprijateljskom okruženju. Zato nam je važno da ojačamo grupu zemalja koja želi da podrži Izrael, i u tu grupu smo zaista snažno želeli da uključimo i Kosovo“, rekao je Grenel.

- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

PETAR BOŽOVIĆ: Trujete našu decu, nemoj da mi bre, se*r* više!

Božović o situaciji u društvuVaši su mediji, opametite se. Nemoj da mi, bre, s...š...

(VIDEO) MILO PRETI: Idemo u šumu i oružjem branimo Crnu Goru! Rat je…rat…!

Milo udario na SrbeNema razloga da u Crnoj Gori ne dođe do promene vlasti, rekao je crnogorski predsednik...

ŠAMAR GLOBALISTIMA I EU: Zajednica SUVERENIH država!

Država na prvom mestuPoslanik nemačkog Bundestaga iz partije „Alternativa za Nemačku“ Valdemar Gerdt predložio je da se napravi...

ABAZOVIĆ: Milo, Rama, Vučić, Izetbegović – svi oni su u dilu

Abazović o situaciji na BalkanuLider koalicije "Crno na belo" Dritan Abazović smatra da su svi političari u regionu...

(VIDEO) PRIPREME ZA VOJNU VEŽBU:Srpski pancir sistem gađao ciljeve na zemlji!

Pancir i neva sistem izvrsili vežbu na Pasuljanskim livadamaPripadnici 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva izveli su na...