20.8 C
Belgrade
petak, 20 maja, 2022

ZA OPOZIV I ZATVOR: Vučić podržao izdajnički stav Kostića i opet hoće podelu KiM!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„Ko je izdajnik, a ko je patriota?“, kaže Vučić komentarišući broj država koje su povukle priznanje ili priznale Kosovo za vreme prethodne vlasti.

Kaže da on ne želi da laže narod i da govori da je situacija teška.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je privremenim vlastima u Prištini da poštuju sporazume, i da će ih, ako se budu prijavili za članstvo u međunarodnim organizacijama, čekati velika iznenađenja.

Na najavu političara iz Prištine da će podneti zahtev za učlanjenje u međunarodne organizacije kazao je :

- Advertisement -

„Oni nemaju pojma, ne čitaju sporazume koje potpisuju. Ne smeju da se prijave u međunarodne organizacije. Ako se budu prijavili, čekaće ih velika iznenađenja“, podvukao je on.

Vučić je kazao da se tom porukom ne obraća političarima u Prištini, već njihovim mentorima, onima koji su im pravili takozvanu državu.

„Ako se ne budete držali sporazuma, ja vas obaveštam – suočićete se sa brojnim iznenađenjima, pozitivnim za srpski narod, ali ne i za vas“, naglasio je on ne govoreći o detaljima.

- Advertisement -

Akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU, kaže da Kosovo nije srpsko i da je najbolje što pre to javno reći, a predsednik Vučić o tome kaže:

„Mislim da je od presudnog interesa za građane Srbije. Ne razumem histeriju zbog reči Kostića. Mi moramo da razgovaramo i da tolerišemo jedini druge. Što se tiče zamrznutog konflikta – mislim isto što i on. Pitanje je ko će prvi. Ja imam sinove, ne bih voleo da mi ih vrate u sanduku, zato moramo da razgovaramo. Ima istine u tome što je on govorio, ali ne mogu da se saglasim u potpunosti“.

„Kao što su na mene krenuli napadi kada sam govorio da je potrebno razgraničenje, napadi sa svih strana, a niko mi nikada nije ponudio alternativu. Osim cekaj, šta ćemo da čekamo ne znam ni sam. Što se tiče zamrznutog konflikta isto mislim kao i Kostić, to je samo pitanje ko će da izvuče prvi sablju iz korica, bez obzira da li će da bude za pet, deset ili 20 godina“, istakao je predsednik Srbije.

Zapitao je: Da li biste vi voleli da vaše dete učestvuje u tome, ja ne bih voelo nijednog sina bilo ko da mi vrati sutra u sanduku.

„Kao što ne bih voleo da kažem da je KiM njihovo ili bilo šta slično, zato moramo da sednemo i razvoramo i da budemo korektni i fer i kažemo šta je komprimisno rešenje ako. Ako nemamo jedno da pronađemo 10 varijanti i sačuvamo mir ako je to moguće. To je racionalan i ozbiljanpristup“.

Navodi da to što ćemo da vičemo na predsednika SANU jer smo, kao, veliki rodoljubi ne vodi nigde.

Vučić pita u čemu su to neki od nas bolji, da li zato što neki imaju više dižipova, maseratija illi ferarija.

„Kostić glup a mi pametni“, pita Vučić.

Dodaje da ima istine u tome što je govorio Kostić, ali i stvari za koje misli da možemo više da dobijemo.

„Ne mogu da se saglasim u potpunosti, npr, ovo poređenje sa CG. Što CG kad smo odbranili sve u CG, to jest kada je crkva odbranila sve u CG. Svom snagom sam podržavao sve što je crkva tražila i kao predsendik Srbije i lično. Ali, što CG nije povukla priznanje Kosova? To je ostavljeno “veleizdajniku“ Vučiću da se sa time bori. Ne razumem tu vrstu negativne kampanje“, naglasio je predsednik Srbije.

Takođe, ističe da je srećan ako je nečim doprineo da svako ima pravo da kaže šta misli.

„Pri čemu niti bi Kostić rekao da je sa mnom u nečemu saglasan, niti bih ja to lako izustio. Ali, to ne znači da neću da branim njegovo pravo na mišljenje i pravo da iznosi argumente. Ne mogu da kažem da su mu svi argumetni glupi i netačni. A, da ćemo da se borimo da dobijemo više od tog ništa, svakako ćemo da se borimo da dobijemo više od tog ništa, pa i mnogo više“, poručio je Vučić.

Primećuje da znaju svi u Srbiji samo se prave blesavi kako stoje stvari po pitanju KiM.

„Svi bi hteli da nađu nekog novog krivca, kao da se nije nešto desilo u prošlosti. Kao da nismo 1961. godine imali 27 odsto Srba na KiM, pa smo od tada krenuli da gubimo procentulano naše stnaovništvo. Kao da de fakto nismo izgubili još krajem 19. veka, ali sve to nije važno, ne znači da mi treba njima da predamo nešto što nije njihovo, ali samo mi moramo da razumemo da smo uspeli da vratimo KiM za pregvarački sto“.

Vučić ističe da naša borba za KiM mora da traje, kao i za naš narod na KiM.

„Ali, ne sme da uđe krv u mozak da ne možemo da razmišljamo i da ne budemo realni i racionalni. I da ne lažTemo sebe kako je situacija laka iu jednostavna – ne užasna je. To ljudi treba da znaju kakve su opasnosti od zamrznutog konflitka“, poručio je on.

Predsednik Srbije kaže da je naš problem što Albanci i Evropljani nisu sprmeni na suštinski kompromisno rešenje, svi oni hoće poraz Srbije. Svi oni hoće na ovaj ili onaj način, posebno Albanci, jer nemam šta da zamerima Lajčaku ni EU, svi hoće poraz i ponižneje Srbije. Zato vidim da se nastalvja zamrznuti konfklikt“.

Vučić objašnjava svoj stav po pitanju razgraničenje:

„Šta je bila ideja razgraničenja i podele? Ideja je da znam da ne možemo da dobijemo sve, ali da budemo jednako zadovoljni kao Albanci, a da oni budu jednako nezadovoljni, kao i mi. Oni nisu spremni da razgovaramo o spektru raznovrsnih tema. Oni bi odštetu da im platimo, da odgovaramo za genocid…“, konstatovao je predsednik Srbije.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti