ZA NOVI KORIDOR 9,5 MILIONA EVRA Crna Gora se povezuje sa regionom

Obavezno pročitajte

Obilaznica oko Budve, koja će se graditi u okviru projekta Jadransko-jonski koridor, počeće da se radi tokom 2021. godine, kažu iz Ministarstva saobraćaja Crne Gore. Koridor će Crnu Goru povezati sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom.

Iz Ministarstva su saopštili da je za izgradnju ovog koridora dobijena značajna pomoć Evropske unije. Kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan Crna Gora je dobila do sada oko 9,5 miliona evra, prenosi CdM.

- Advertisement -

„Dobijena pomoć u prvom redu se odnosi na izradu studije izvodljivosti za jadransko-jonski koridor kroz Crnu Goru i Albaniju. Ta studija bi trebalo da bude gotova u prvom kvartalu sledeće godine. Tako da ćemo tu imati one ekonomske pokazatelje koji su nam od značaja za dalju realizaciju tog kompletnog koridora“, kaže iz Ministarstva saobraćaja Angelina Živković, a prenosi Nova M.

Ona je precizirala da će brza saobraćajnica imati četiri obilaznice i to oko Herceg Novog, Tivta, Budve i Bara.

„U tom sistemu prioritet je dat obilaznici Budva iz razloga što već postoji ozbiljan obim saobraćaja, odnosno prosečni godišnji-dnevni saobraćaj dostiže 12.000 vozila gde se upravo opravdava činjenica da se gradi ta brza saobraćajnica. Četiri miliona evra je dobijeno granta da se odradi idejni projekat za ukupnu obilaznicu oko Budve na trasi brze saobraćajnice“, navodi Živković.

Ističe da će obilaznica oko Budve biti duga oko 30 kilometara. Osim idejnog projekta, dodala je, radi se i Glavni projekat i Elaborat procene uticaja na životnu sredinu i društvo.

Takođe, ona navodi da su za kofinansiranje izgradnje prioritetne komponente obilaznice oko Budve, obezbeđena bespovratna sredstva od 40 miliona evra.

SourceBlic

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu