17.4 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

ZA GROB SPREMNI: Rusi tvrde da su u Ukrajini ubili 74 plaćenika iz Hrvatske

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministarstvo odbrane Ruske federacije objavilo je podatke koji, kako tvrde, sadrže broj plaćenika koji su došli da se bore u Ukrajinu protiv Rusije, broj ubijenih, broj onih koji su napustili Ukrajinu i broj preostalih u Ukrajini.

„Rusko ministarstvo odbrane prati i beleži prisutnost svakog stranog plaćenika u Ukrajini”, objavili su na svojoj veb stranici. “Beležimo prisutnost svakog stranog plaćenika”

- Advertisement -

Tvrde da u borbene operacije nisu uključeni samo plaćenici nego i oni koji su došli da obučavaju ukrajinske vojnike ili pomažu u popravkama zapadnog oružja koje je poslato u Ukrajinu.

U tablici koju su objavili tvrdi se da su u Ukrajini od 24. februara stigla 204 hrvatska državljana. Od toga 74 su ubijena, 51 je napustio zemlju a u Ukrajini ih je ostalo 79.

Prema podacima koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane, Hrvatska je četvrta po redu zemlja po broju ubijenih “plaćenika”. Prva je Poljska s 378, druga je Rumunija sa 102, a treće je Ujedinjeno Kraljevstvo sa 101.

- Advertisement -

Zasad je poznato da je u Ukrajini zarobljen jedan hrvatski državljanin, najmanje tri američka, toliko i britanskih ali i po jedan Litvanac, Poljak Francuz i Marokanac.

Od početka sukoba u Ukrajinu iz Bosne i Hercegovine je otišlo 167 plaćenika od kojih je 51 poginuo, sa Kosova je otišlo 156, a poginuo 61 plaćenik, iz Albanije je otišlo 150 plaćenika a život su izgubila 42 borca. Iz Crne Gore su u Ukrajinu stigla dva plaćenika od kojih je jedan poginuo.

Prema tim podacima, kako navodi skopski portal Plusinfo, u Ukrajini je registrovano 79 plaćenika iz Severne Makedonije od kojih je 21 poginuo.

U Ukrajinu je do sada stiglo skoro 7.000 stranih plaćenika od kojih je oko 2.000 poginulo, navodi rusko ministarstvo.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti