VULIN MOŽE DA NAS HAPSI, PENDREČI I VODI ISTRAGU: On je sada pukovnik, ljubi ga tetka iz Kanade!

0
228

Aleksandar Vulin, osoba bukvalno sa otetim činom policije, kao ovlašćeno službeno lice (OSL) može i zvanično da se ponaša kao policajac, što je skandal na više nivoa. Sadašnji ministar policije i kao šef vojske glumatao je među generalima, širio se u lično šivanoj uniformi, da bi u MUP ostvario snove predškolaca i dobio pendrek u ruke.Sad ovo može da radi u Vulin, ne samo UKP Foto: MUPSad ovo može da radi i Vulin, ne samo UKP Foto: MUP

Već smo objasnili da je Vulinovo uzimanje čina kršenje Zakona o policiji, a to što je time dobio i status OSL je  nezabeležen skandal u demokratskom svetu. To je politizacija policije, jer kao ministar u statusu OSL može da preuzme rukovođenje bilo kojom istragom, može da hapsi i privodi ljude, a on je političar koji treba da rukovodi ministarstvom bez uplitanja u rad policije!

Ako se neko pita, Ivica Dačić nije bio OSL, kao ni prethodni ministri, to razmetanje doktoratima i raznim titulama je počelo od naprednjačkih kadrova. Zakon je jasan, moraš da provedeš određeni broj godina staža u MUP, pa tek onda dobijaš naredni čin, što je detaljno objašnjeno Uredbom o karijernom razvoju policijskih službenika, o čemu možete čitati 

Naravno da nije normalno da političar postane oficir, kao što nije normalno da konobar, kum Nebojše Stefanovića, Goran Papić dođe u Službu za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) i postane zamenik načelnika?! Da je u ovoj državi išta normalno, ne bismo došli do toga da on bude hapšen i onda za svoja nedela okrivi opoziciju i svog bivšeg kuma, u tabloidu koji je povezivan sa tim istim Stefanovićem?!

Da je Vulin zaista dobio čin pukovnika, MUP je potvrdio pisanja portala Direktno.rs tvrdnjom da je sistematizacijom iz 2018. (kada je dr Nebojša Stefanović bio ministar), to omogućeno, ali ne i objašnjenjem kako je moguće da civil bez ikakve policijske obuke postane pukovnik policije! Ako je i Stefanović, poznat po smešnom doktoratu iz „Sava centra“ postao oficir policije, to nije koristio i tako se potpisivao u dopisima, kao njegov naslednik.Izjednačeni FOTO: MUPIzjednačeni FOTO: MUP

Ovo je samo jedan primer koliko je MUP unižen, ovo je čist dokaz degradacije institucije i obezvređivanja i poništavanja koncepta karijernog napredovanja u policiji. Čovek koji po policijskim propisima nije završio osnovnu policijsku obuku ne može dobiti status OSL, ali… Izgleda da može.

Dodajmo da Zakon o policiji propisuje rokove u kojima policijski službenik mora provesti odgovarajuće vreme da bi dobio naredni čin, a Vulin je za par meseci šefovanja postao pukovnika, što je posle generala najveći čin u policiji.

Nepoštovanje internih propisa i Zakona o policiji kako osnovnog zakona, koji policija primenjuje jasan je dokaz degradacije institucije. Navedena odluka je u suprotnosti i sa evropskom regulativom, pa ostaje da se vidi kako će EU reagovati i kako će se to odnositi na pregovaračka poglavlja.

Sada je jasno zašto MUP i pored izvršnih sudskih presuda u korist Sindikata „Sloga“ odbija da dostavi sistematizaciju, koja je proglašena strogo poverljivom.

Ostavite komentar