8.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

VUKU DRAŠKOVIĆU: Sećaš li se se ovog govora iz Novog Pazara? (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„Tokom noći (4. na 5- septembar) stigao je neki veliki pritisak sa nekog moćnog mesta, a po meni to nije Beograd. I sam Beograd je verovatno bio meta tog pritiska. Predsednik Vlade Crne Gore donosi odluku da se silom ide na Cetinje onoga trenutka kada dobija podršku pro-ruskog bloka… Procenili su da je Zapad, NATO, EU u konfuziji i jednom stanju paralize i da ih treba poniziti atakom i hibridnim ratom protiv jedne male članice NATO-a na Balkanu. Uprkos tome… Crna Gora neće postati satelit Moskve“

„Iza („srpskog sveta“) stoji namera i cilj vraćanja u devedesete. Nekada je bila ‘velika Srbija’ sada ‘srpski svet’. Koji srpski svet? (…) Ja da sam predsednik Srbije ne bi nijedan ministar mogao da govori nešto što nije državna politika. Teško tom ‘srpskom svetu’ za kojeg se Vulin zalaže”

FAKTI: Svim što je rekao Vuk Drašković je najbolje sam objasnio zašto nije niti će ikada biti predsednik Srbije, a ni ministar. Zašto se sveo na političku veličinu Čede Jovanovića. Iskonstruisao je da je Zdravko Krivokapić odlučio da „silom ide na Cetinje“, pa i da bude instrument hibridnog napada na jednu članicu NATO, a on je – helikopterskim dovoženjem patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija do Cetinjskog manastira – samo omogućio zakonitu smenu na tronu Svetog Petra Cetinjskog i obesmislio barikade sile na putevima od Podgorice i Budve ka Cetinju. Sad je još jasnije kako je Drašković uspeo da većini Srba ogadi svaku srpsku obnovu u njegovoj intepretaciji i sa njegovim liderstvom. Kako je ravnogorstvo zaveo u slepu ulicu. A da li je „srpski svet“ povratak u devedeste, a Vulin najpodesniji za njegovog barjaktara – to u Srbiji niko relevantan neće pretresati sa Draškovićem. Može on to sa onima kojima je mio u Sarajevu i Podgorici.

- Advertisement -

PREDSEDNIK Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je u Pressingu TV N1 Sarajevo da iza, kako je rekao, nasilnog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Jaonikija na Cetinju, stoji Moskva. Izneo je i kritike na račun ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina koji se javno zalaže za tzv. “srpski svet”.

„Ono što znam jeste da su provladini mediji u Srbiji već u 11 sati 4. septembra objavili da tog ustoličenja neće biti. Tokom noći stigao je neki veliki pritisak sa nekog moćnog mesta, a po meni to nije Beograd. I sam Beograd je verovatno bio meta tog pritiska. Predsednik Vlade Crne Gore donosi odluku da se silom ide na Cetinje onoga trenutka kada dobija podršku pro-ruskog bloka“, rekao je Drašković, govoreći o ustoličenju mitropolita Joanikija.

Drašković je, međutim, poručio da uprkos, kako je rekao, velikim naporima Crna Gora neće postati satelit Moskve.

- Advertisement -

“Procenili su da je Zapad, NATO, EU u konfuziji i jednom stanju paralize i da ih treba poniziti atakom i hibridnim ratom protiv jedne male članice NATO-a na Balkanu. Pogledajte šta se događa posle svega ovoga, stižu pohvale iz zvanične Moskve, a ne iz Beograda“, rekao je on.

Uprkos insistiranju voditelja sarajevskog Pressinga da govori o ulozi predsednika Srbije Aleksandra Vučića u događajima na Cetinju, Drašković je mahom izbegavao tu temu.

“On je sam o tome govorio, da je samo pratio zbivanja. Ja stvarno ne znam u kom pravcu je uticao“, kazao je lider SPO.

Upitan o tzv. „srpskom svetu“ za koji se javno zalaže ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, Drašković je rekao da se o toj ideji mnogo priča i da je zbog toga ogorčen.

„Iza toga stoji namera i cilj vraćanja u devedesete. Nekada je bila ‘velika Srbija’ sada ‘srpski svet’. Koji srpski svet? (…) Ja da sam predsednik Srbije ne bi nijedan ministar mogao da govori nešto što nije državna politika. Teško tom ‘srpskom svetu’ za kojeg se Vulin zalaže”, poručio je Drašković.

- Advertisement -
SourceFakti, N1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti