VUK JEREMIĆ: Prihvatanje evropskog predloga veleizdaja, pružiti svaku vrstu otpora

Obavezno pročitajte

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi prihvatanje evropskog sporazuma o Kosovu i Metohiji bilo ravno „veleizdaji i nacionalnoj katastrofi“ i da bi zato bilo neophodno pružiti svaku vrstu otpora tom činu iz moralnih, istorijskih, političkih, pravnih i svih drugih razloga.

To jednostavno ne sme biti potpisano, kazao je Jeremić portalu Nova.rs. i naveo da se u tekstu sporazuma na više mesta nedvosmisleno ističe da Srbija prihvata izjednačavanje sa Kosovom.

- Advertisement -

S obzirom da je Srbija država, to znači da Beograd ovim prihvata da je i Kosovo država, a Beograd se eksplicitno obavezuje i da neće blokirati članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, dakle ni u UN, gde je Prištini trenutno brana stav Rusije i Kine da će u Savetu bezbednosti postupiti onako kako Srbija to od njih bude tražila, kazao je Jeremić.

On je ocenio da ovakav sporazum vodi Kosovo u UN, čemu će slediti stvaranje Velike Albanije i početak nove decenije sukoba na Balkanu.

Jeremić je istakao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu, Parizu i Berlinu dobiti tretman heroja, sličan onom koji ima predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, ako potpiše ono za šta evropski zvaničnici kažu da je konačan tekst.

Dobiće, nažalost, i potpuno odrešene ruke da uradi šta god poželi u Srbiji, od toga da brutalnom silom slomi otpor kopanju litijuma, do toga da se na račun budućih generacija zaduži za dodatnih nekoliko desetina milijardi evra, naveo je Jeremić.

Prema njegovim rečima, u tom slučaju svi naredni izbori bili bi još manje slobodni od onih koje smo imali do sada, i to uz odobravanje posmatrača iz Evrope.

U skladu s tim, Srbiju bi u još većem broju nastavili da napuštaju najbolji i najsposobniji, a ono malo ljudskog i profesionalnog otpora korumpiranom i nasilnom jednoumlju u svim oblastima društva bi nestalo, zaključio je Jeremić.

Aleksić: Cela Srbija ugrožena zbog prihvatanja predloga EU

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da će zbog prihvatanja Predloga EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije biti ugrožena cela Srbija, a ne samo Kosovo i Metohija i da je potrebno ujedinjenje ljudi koji su spremni da spreče sve ovo što namerava da uradi Aleksandar Vučić.

„On to predano i tiho radi kroz jednu puzajuću predaju, svih deset godina, od momenta kad je došao na vlast, pa preko Briselskog sporazuma. Ovo je kruna svega što je radio, a pokušavajući da predstavi sebe kao patriotu i velikog borca što je velika laž i manipulacija“, rekao je Aleksić za Agenciju Beta i istakao da ovo nije pitanje partija, već svih građana koji vole ovu zemlju.

Aleksić je istakao da je sada potpuno jasno zašto Vučić nije hteo da prihvati predlog Narodne stranke da parlament usvoji dokument da je protiv priznanja nezavisnosti i protiv članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama.

„Vučić je govorio o crvenim linijama ali nije bio nikad spreman da se to usvoji u parlamentu, jer je još tada bio spreman da naruši srpski državni interes“, rekao je Aleksić.

On je dodao da će Narodna stranka sutra na sednici predsedništva zauzeti zvaničan stav i odgovor na poziv Novog DSS, Dveri, Zavetnika i POKS-a da se, ukoliko Vučić ne podnese ostavku, organizuje veliko nacionalno okupljanje.

N1

Jovanović: Čin izdaje u Briselu

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović ocenio je da predsednica Vlade Ana Brnabić „beskrupuloznim lažima i napadima na opoziciju“ pokušava da sakrije da se u ponedeljak uveče u Briselu dogodio čin izdaje.

Kako drugačije nazvati prihvatanje sporazuma kojim Srbija prihvata „Кosovo“ kao državu – jednakopravnog suseda, kako piše sporazumu, a koji je u ime Srbije prihvatio predsednik Aleksandar Vučić, rekao je Jovanović za portal Nova.rs.

Brnabić je na Tviteru objavila da je opozicija „otežala poziciju Srbije u nadi da dođe na vlast“.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

NENAD ČANAK NEZADOVOLjAN APANAŽOM KOJU JE DOBIO OD MILA ĐUKANOVIĆA

Nenad Čanak, denucirani agent RDB koji je u Miloševićevo vreme vođen kao operativna veza „Kobra“, trenutno je u izbornom...

Još priča na sličnu temu