Vuk Jeremić najavio da će SzS sutra blokirati sve ulaze u RTS. Javni servis osuđuje ovakve postupke

Obavezno pročitajte

Jedan od lidera Saveza za Srbiju (SzS) Vuk Jeremić najavio je da će SzS, njegovi aktivisti i građani u petak u periodu od 12 do 20 časova blokirati sve ulaze u zgradu RTS-a u Takovskoj ulici. Međutim, Radio-televizija Srbije apelovala je na domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja da „takvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno“.

  • Pošto RTS blokira istinu i ona ne može da uđe u tu ustanovu, članovi SzS-a, građani i aktivisti blokiraće zgradu RTS-a – rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da će to biti mirna blokada, da neće biti nasilja ni napetosti, kao i da će biti spremni i na prisustvo batinaša.

- Advertisement -
  • To će biti blokada upozorenja u nadi da će novinari te medijske kuće početi profesionalno da se bave svojim poslom – rekao je Jeremić na konferenciji za novinare.

Rekao je da RTS nije pokazao zainteresovanost ni za jedan razgovor sa uzbunjivačem Aleksandrom Obradovićem koji bi imao šta da kaže.

– RTS nije pokazao zainteresovanost ni za razgovor sa Marijom Lukić, ni sa novinarom Milanom Jovanovićem kojem je spaljena kuća, kao ni sa radnicama pošte – rekao je Jeremić.

On je rekao da MUP nije dao dozvolu za skup, iako ga je SzS uredno prijavio i da je rečeno da skup „nije uredno predložen jer mora da bude prijavljen pet dana unapred“.

– Pitamo se da li su spontani skupovi protiv opozicije u Nišu, Leskovcu bili uredno prijavljeni – rekao je Jeremić.

RTS: Takvo ponašanje je nedopustivo i veoma opasno

RTS se oglasio ovim povodom, navodeći da se zaposleni na javnom servisu fizički sprečavaju u obavljanju posla, a imovina RTS-a se oštećuje i uništava.

Kako navode, najskoriji primeri su blokada svih ulaza u glavnu zgradu RTS-a, čime se zaposlenima i gostima u programu onemogućilo slobodno kretanje i rad.

„Osim što je ovakvo ponašanje nedopustivo, ono je i veoma opasno i do sada su pukom srećom i razumnim ponašanjem organa bezbednosti izbegnute ozbiljne i nesagledive loše posledice za sve. Sreću i strpljenje opasno je dalje izazivati, zbog čega apelujemo na celokupnu političku javnost Srbije i sveta, kao i na i domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno.“, naveo je RTS.

U istom obraćanju javnog servisa stoji:

– Od kritike ne tražimo zaštitu. Društvo ima legalne i efikasne mehanizme za ispravljanje svih nepravilnosti u radu RTS-a, programskih, poslovnih i finansijskih ili uređivačkih, ukoliko se utvrdi da ih ima.

To, međutim, ne sme da se radi fizičkim nasiljem. Posebno je neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize što je pravi opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi RTS-a.

Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona – naveo je RTS.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu