VUK JEREMIĆ: Kurti najodgovorniji za najnoviju eskalaciju na Kosovu

Obavezno pročitajte

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da nema dileme da je predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti najodgovorniji za najnoviju eskalaciju na Kosovu i Metohiji, gde su Srbi u izuzetno teškoj situaciji i pod velikim pritiskom.

Kurtijev rejting je daleko manji nego što je bio kada je po drugi put izabran za premijera i odlučio je da pokuša da se radikalnim nastupom vrati u igru zbog mogućnosti da na Kosovu budu održani novi izbori, rekao je Jeremić televiziji Nova S.

Jeremić je naveo da sadruge strane način na kojoj se o krizi na Kosovu i Metohiji komunicira iz Beograda i državnog vrha Srbije nije naročito ohrabrujući, niti dovodi do toga da se Srbi osećaju bezbednije i sigurnije.

„S naše strane, situacija se svodi na pripremu za veliku trgovinu koja bi, prema navodima stranih medija, trebalo da se odigra sledeće godine i kojom bi se došlo do konačnog statusa Kosova i Metohije, a u tom kontekstu ostala je samo još jedna nerazjašnjena stvar – stolica kosova u UN“, rekao je Jeremić.

On je istakao da jedino što Srbija može da „dobije“ u briselskom procesu jeste snažna podrška Zapada predsedniku Srbije Aleksandru Vučić da ostane na vlasti.

„Možemo da izgubimo mnogo, a da dobijemo samo ‘bravo, Vučiću, nastavi da vladaš kao i do sada’. To nije dobar dil za državu i narod“, rekao je Jeremić.

Kako je naveo, „stranci od Srbije hoće Kosovo i litijum, a Vučić njihovu podršku da ostane na vlasti“, dok je sve van tog trougla samo dimna zavesa i sitan kusur – budućnost Srba koji su noć proveli na barikadama na Kosovu i Metohiji, ljudska prava i slobodni mediji u Srbiji.

„Vučić neće da skloni sa stola pitanje članstva Prištine u UN, jer hoće da nastavi da trguje, a kada bi poslao pisma u Moskvu i Peking, ne bi mu više dolazili Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, što bi izazvalo opasne posledice po njegovu vlast“, rekao je Jeremić.

On je kazao da se „ne bi mnogo uzbuđivao“ oko najave povratka do 1.000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovo i Metohiju uz saglasnost Kfora, što je predviđeno Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

„Vučić je tom najavom hteo da se domaćoj javnosti predstavi kao tvrd igrač, što u realnosti nije, pa je u istoj rečenici dodao da zna da se to neće dogoditi. To zapravo znači ‘tražim povratak srpske vojske i policije, ali ne ozbiljno, to je samo za domaću upotrebu, nemojte se oko toga uzbuđivati’“, rekao je Jeremić.

Izjava nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok da je Kosovo smanjilo tenzije, a da retorika iz Srbije radi suprotno, jeste deo te priredbe i performansa, a ni ona se oko toga mnogo ne pita, jer je to stvar vezana za Kfor, odnosno NATO, a tamo postoje konsekvetnijiji igrači od Nemačke, dodao je Jeremić.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

PORUKA NEMCIMA IZ RUSKE DUME: Uništićemo vaše tenkove kao i pre 80 godina

Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume, izjavio je da će tenkovi koje će Nemačka isporučiti Ukrajini doživeti istu sudbinu kao...

Još priča na sličnu temu