15 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

VUK DRAŠKOVIĆ: Milošević hteo da izgubi Kosovo, Srbija još uvek ima načina da spreči nezavisnost

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković izjavio je danas da mu je bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević rekao da želi da izgubi Kosovo, jer je smatrao da Srbija nema mogućnosti da ga zadrži.

U izjavi za Tanjug, Drašković je rekao i da smatra da Srbija još uvek ima istorijsku šansu da prihvatanjem plana Martija Ahtisarija spreči nezavisnost Kosova.

Drašković kaže da u svojoj najnovijoj knjizi piše o razgovorima sa Miloševićem, ali ističe da ih nikada nije krio, već da ih je objavljivao još dok je bivši predsednik Srbije bio živ.

„Milošević mi je rekao da Srbija nema mogućnosti, ni bioloških, ni vojnih, ni policijskih, ni finansijskih da drži pod okupacijom i stegom više od 90 odsto stanovništva na toj teritoriji. Čak je u jednom trenutku govorio da se zanosi mišlju da Kosovo da u zakup Amerikancima na 50-tak godina, kao što je Hong Kong bio privremeno pod britanskom upravom“, navodi lider SPO.

On dodaje da je Milošević smatrao da će srpski narod lako ubediti da je Zapad kriv za gubitak Kosova, da će se zatim raspiriti antizapadna osećanja i do nerazumnosti dovesti osećanja prema Rusiji.

„I to se desilo“, konstatuje predsednik SPO.

On tvrdi da je postojao dokument koji nam je garantovao ostanak KiM u sastavu Srbije, kao i ostanak naše policije, vojske i državne vlasti na Kosovu, uz obavezu da Prištini damo takav stepen autonomije koji će biti nešto manje od nezavisnosti, i dosta više od autonomije.

„Milošević je to odbio. Svi pokušaji Zapada da ga umilostive i da izabere mir i opstanak Kosova u Srbiji, pali su u vodu. Čini mi se da je imao dodatni motiv jer je na Zapadu bio predstavljen kao Balkanski kasapin i gotovo da je želeo ulogu žrtve najveće vojne sile u istoriji sveta. I u tome je delimično uspeo“, konstatuje Drašković.

Rusija podržavala Ahtisarijev plan

Drašković kaže da je Rusija do same završnice Bečkih pregovora snažno podržavala Ahtisarijev plan, a u završnici je postavila ultimatum da sve ono što dobija Kosovo, moraju dobiti Abhazija, Osetija, Pridnjestrovlje, tada Donbas nije spominjan.

„Rusija je tražila trgovinu, Zapad je odbio trgovinu. Rusija je onda pripretila da će staviti veto na Ahtisarijev dokument u Savetu bezbednosti i samo zbog toga se Ahtisarijev dokument se nije našao pred Savetom bezbednosti“, poručuje Drašković.

Pod pritiskom SAD, kaže, Albanci su prihvatili svaku stavku Ahtisarijevog plana i obavezali se da će to da ugrade u zakone i Ustav Kosova, dok su Ahtisarijev plan odbacili Srbija i Rusija.

„Rusija tvrdi da nam ona čuva Kosovo, a suvereniteta nema. Da nam ona čuva teritorijalni integritet, a ni njega nema. Najlakše je čuvati nešto čega nema“, tvrdi Drašković.

On veruje da Srbija još uvek može da se izbori za neku, poboljšanu verziju Ahtisarijevog plana i tako sačuva teritorijalni integritet zemlje.

Kako navodi, prema Ahtisarijevom planu, nema obaveze Srbije da prizna Kosovo, već samo da prizna realnost njegovog postojanja i članstva u međunarodnim organizacijama.

„Ahtisarijev dokument počiva na četiri osnovna principa za koje je glasala i Rusija. Nema ujedinjena Kosova sa Albanijom, nema povratka države Srbije na Kosovo, nema podele Kosova i najveći mogući stepen zaštite prava Srba na Kosovu i njihove verske i kulturne baštine“, kaže Drašković.

On nabraja da su, prema Ahtisarijevom planu, srpski jezik i ćirilica proglašeni ravnopravnim sa albanskim na celom Kosovu.

„Svi natpisi moraju biti istaknuti na oba jezika i na ćiriličnom i na latiničnom pismu, na srpskom i albanskom. Za oko 40 crkava i manastira na Kosovu, predviđeno je formiranje zaštićenih zona, u koje Albanci ne samo da ne mogu da se naseljavaju, već ne mogu ni da zalaze“, naglašava lider SPO.

On dodaje da je umesto četiri, predviđeno 10 opština sa srpskom većinom, kao i Zajednica srpskih opština sa visokim stepenom ekonomske i kulturne autonomije i pravom da uspostavlja svaku vrstu saradnje sa državom Srbijom.

Takođe, Srbima je zagarantovano državljanstvo Srbije, a u parlamentu i Vladi Kosova, prema Ahtisarijevom planu, mora da ima više Srba nego što ih procentualno ima.

Predviđeno je i formiranje specijalne policijske jedinice za čuvanje crkava i manastira koja mora biti većinski srpska i čiji komandant mora biti Srbin.

„Narod u Srbiji o tome ništa ne zna, jer je to od njega sakriveno. Sutra je sednica Skupštine, pa da vidimo da li će neko upoznati poslanike šta piše u Ahtisarijevom dokumentu“, poručuje Drašković.

On podseća da je Marti Ahtisari iz Karelije, finske provincije koju su 1945. okupirali Rusi i iz koje su proterali 400.000 Finaca.

„Među njima i Ahtisarija i njegovu porodicu, pa je on imao mnogo razumevanja za položaj Srba na Kosovu“, konstatovao je Drašković.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: