VUK CVIJIĆ: Izvoza oružja u Ukrajinu bilo i pre, brine sumnja na korupciju

Obavezno pročitajte

Novinar NIN-a Vuk Cvijić kaže da je i ranije bilo primera da je Srbija izvozila oružje u Ukrajinu.

„Ono što nas treba da brine, osim te političke dimenzije, je da postoji velika sumnja da je u pitanju korupcija“, rekao je Cvijić u emisiji Newsnight na televiziji N1.

- Advertisement -

Podsetio je da su ranije izvožene mine iz Krušika, u šta je bio uključen član GO SNS Milorad Pušica, a da je postojala „dramatična razlika“ između onoga što je plaćeno u Ukrajini i onoga što je isplaćeno Krušiku.

Cvijić objašnjava da posredenik u trgovini, osim ako nije državni Jugoimport, sme da uzme do pet odsto provizije, a „ovde mi govorimo o duplim zaradama, troduplom uvećavanju cena, što bi moralo da se plati državnoj fabrici, u ovom slučaju Krušiku, a to se ne radi“.

Komentarišući demantije Srbije na informaciju o izvozu, uključujući da je to „međunarodna trgovina“ sa kojom Srbija nema veze, ističe da je država koja izvozi dužna da prati gde završava oružje.

Upitan o komunikaciji Darka Šarića preko Skaj aplikacije, kaže da se iza nadimaka kriju „vrhovi države i Srpske napredne stranke“.

Naveo je da se iza nadimka „Oskar“ krije „neko ko odlučuje o svemu i kome drugi dolaze na odobrenje“, a tu je i „Edo“ koji je „povezan s policijom“ i „‘Dolar’, koji je očito blizak Oskaru“.

Sa druge strane imamo ljude koje oni spominju skoro poimence, kao Marko Parezanović iz BIA i predsednik Apelacionog suda Duško Milenković, rekao je Cvijić.

Bilo bi logično da pitaju te ljude šta su radili u kontaktima sa pripadnicima Šarićeve grupe, ali imamo veliki uticaj politike na pravosuđe i na policiju, kazao je novinar NIN-a.

O nedavnoj odluci suda da ponovo u dokaze u predmetu „Jovanjica“ uvrsti pronađenih 660 kilograma kanabisa, kaže da se očito nastojalo da se izbegne saslušanje inspektora Slobodana Milenkovića i da se jedan od bitnih dokaza izbaci, ali da izgleda da to za sada ne uspeva.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

SPREMA SE NAPAD NA JAKOVA MILATOVIĆA!

Kako nezvanično saznajemo iz krugova jedne od bezbednosnih službi iz regiona, Jakov Milatović je ozbiljno bezbednosno ugrožen i ne...

Još priča na sličnu temu