24 C
Belgrade
субота, 8 августа, 2020

VUČIĆU, UZMI NAS: Dačić i Šapić praznih šaka na konsultacije

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevare Crnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...
- Advertisement -
loading...

Vučić, Dačić, Šapić

Predstavnici jedine dve stranke, koje su pored SNS na izborima osvojile ulazak u skupštinu, na konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o formiranju Vlade ići će praznih šaka. U ponedeljak će, naime, u Predsedništvo poći šef socijalista Ivica Dačić i lider SPAS Aleksandar Šapić, a sudeći prema izjavama iz ova dva tabora, tamo će sa sobom poneti samo zakletvu na vernost, bez ikakvog političkog plana i programa.

Kako drugačije razumeti to što niko od onih funkcionera SPS i SPAS koje smo kontaktirali, četiri dana pred “biti ili ne biti” sastanak, nema ni blagu predstavu o tome šta će predložiti Vučiću u zamenu za mesto u vlasti. Na jednostavno pitanje redakcije Nova.rs “Šta ćete u ponedeljak ponuditi Vučiću, ali i zatražiti od njega”, ćutanjem su odgovorili šef socijalista Ivica Dačić, ministar energetike i potpredsednik GO SPS Aleksandar Antić, kao i ministarka bez portfelja i potpredsednica stranke Slavica Đukić Dejanović. Ništa bolje nije reagovao ni Aleksandar Šapić.

- Advertisement -

Šturim odgovorom oglasio se predsednik Izvršnog odbora SPS Vladan Zagrađanin:
“Nismo o tome pričali, za vikend ćemo o tome razgovarati, razgovor je tek u ponedeljak”.

Poslanik i počasni predsednik socijalista Milutin Mrkonjić bio je više raspoložen za razgovor, ali je indirektno potvrdio da se pred Vučića ide bez jasnog programa.

- Advertisement -

” Nismo o tome pričali u stranci, to će predsednici partija da se dogovore na sastanku. Verovatno će prvo razgovarati o tome koliko su naši ministri u prethodnoj Vladi bili uspešni. Očekujem da će se naša koalicija nastaviti. Ono što je bila uspešna saradnja osam godina ne treba prekidati, bez obzira na ove događaje prethodnih dana”, rekao je Mrkonjić aludirajući na aferu sa učešćem socijalista na protestima protiv vlasti, koje su prethodnih dana žestoko zatresli vladajuću koaliciju.

Na pitanje šta socijalisti mogu da ponude predsedniku Srbije, Mrkonjić kaže da je to pre svega socijalna pravda, a zatim stručnost i iskustvo.

- Advertisement -

“Naš je rejon socijalna pravda, mi znamo gde su problemi i kako da ih držimo pod kontrolom. Nije samo Beograd Srbija, a socijalisti to najbolje znaju. Bez socijalista nema Vlade, jer je 60 do 70 odsto stanovništva i dalje zadojeno idejom socijalizma, a te ideje mi branimo. Pored toga, imamo stručan i iskusan kadar, nekad mladost nije dovoljna da bi se na pravi način vodio neki sektor”, ocenio je Mrkonjić.

Aleksandar Šapić će, takođe, u ponedeljak na Andrićev venac bez konkretnog plana, ideje i preporuke za učešće u vlasti. O tome šta će ponuditi Vučiću, Šapić je za Nova.rs kratko rekao:
“Šta sam rekao o tome pre 10 dana stoji i danas, bezveze je da sto puta ponavljam isto”.

A pre 10 dana praktično je potvrdio da njegov eventualni ulazak u Vladu zavisi isključivo od Vučićeve volje, a ne od onoga što on može da ponudi.
“Nož i pogača su kod SNS i Vučića, a njima niko ne treba da formiraju Vladu. Bilo bi arogantno da ja sa četiri odsto pričam njima šta treba da rade, sa druge strane nikad nisam zatvarao vrata razgovorima ni sa kim, pa ni SNS-u ukoliko bude zaintersovanosti sa njihove strane”, rekao je tada Šapić.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da su moguća dva epiloga.

“Ne treba prenagliti sa zaključcima. Jasno je da problemi između SNS i SPS postoje, ali postoje i određeni faktori koji ih ipak zbližavaju, zbog čega ne treba odbaciti mogućnost da se opet formira koalicija. To bi naprednjacima moglo da pogoduje kako bi se odgovornost za naročito krizni period po pitanju Kosova, zdravstva i ekonomije podelila”, rekao je Klačar za “Blic”.

Druga Vučićeva strategija, ocenjuje on, mogla bi da bude vezana za želju SNS da ima pluralizam u parlamentu, pa bi SPS, kao i SPAS, mogli da ostave kao opoziciju.

- Advertisement -
SourceNova S
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

- Advertisement -

Najnovije vesti

VLASTI SE MENJAJU, ONI OPSTAJU: 9 neuništivih poslanika

Poslanik kao radno mesto Smena generacija u Skupštini nije se dogodila, uprkos talasu mladih koji su mahom...

ZA NJIHOVU DECU: Sa Megatrenda, u Megaskupštinu, upoznajte najmlađeg poslanika

Deca u skupštini Nikola Lazić (21) iz Beograda sa liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu” najmlađi je poslanik...

POMIRIO SE SA SUDBINOM: Dačić postaje vođa opozicije

Dačić i opozicija Dačić je spreman za ulogu vođe opozicije u Skupštini ako izvisi za Vladu, dok je Šapića...

TOTALNA DIKTATURA? Svi u skupštini mole da Vučić aktivira opciju broj 3

Vučić i nova Vlada Ukoliko bi se Aleksandar Vučić i naprednjaci, kada je reč o sastavu nove vlade, opredelili...

(VIDEO) MILO KRADE IZBORE: Oktriveno šta je plan, umešani Šiptari

Milo uhvaćen Opozicioni aktivista iz Crne Gore Vladislav Dajković otkrio je kako Đukanović sprema krađu na izborima.
- Advertisement -