Vučiću povećana plata!

Obavezno pročitajte

Administrativni odbor Skupštine Srbije doneo je odluku da se poveća osnovica za obračun i isplatu plata za predsednika Republike, narodne poslanike i imenovana lica u službi predsednika i službi skupštine, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2023. godinu.

Predsednik Administrativnog odbora Milenko Jovanov podsetio je na današnjoj sednici da je Zakonom o budžetu propisano da se korisnicima budžetskih sredstava plata poveća za 12,5 odsto od januara ove godine. Kada je reč o osnovici za obračun i isplatu plate predsednika, kao i poslanika, ona iznosi 12.179,53 dinara neto, dok je osnovica za obračun plata za imenovana lica u službi predsednika, ali i Narodne skupštine 4.141,45 dinara.

- Advertisement -

Poslanik grupe „Ujedinjeni“ Janko Veselinović ocenio je na sednici da ministri u Srbiji imaju relativno niske plate, dodajući da čak pojedini državni sekretari imaju veće plate od ministara.

– U poređenju sa okruženjem, plate ministara su nesrazmerno niske, ali tu dodajem „ali“. Bojim se da ministri ne žive od ovih plata – ocenio je Veselinović.

Ukoliko imaju neku stručnost bolje im je da se time bave, pa da budu lekari, profesori na fakultetu jer bi, kaže Veselinović, imali veće plate, a manje odgovornosti. Kako je prokomentarisao, po sadašnjem stanju, da bi neko bio ministar, treba da je „ili lopov ili lud“, na šta mu je Jovanov odgovorio:

– Ja sam mislio da ste se vi kandidovali na izborima da pobedite i formirate vladu i da budete ministri, sad koji je razlog, sami ste naveli dve mogućnosti, pa valjda znate razlog za to – rekao je Jovanov.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da će sa povećanjem predsednik imati platu od 150.000 dinara, ali koja je, kaže, manja od plata direktora pojedinih javnih predeuzeća, agencija, nezavisnih tela.

„Niko me ne može ubediti da to nije demagogija“, rekao je Aleksić i dodao da, recimo, direktor Pošte ima oko 500.000 dinara platu, Zaštitnik građana oko 400.000 dinara, direktor Republičkog zavoda za statistiku 440.000.

SourceMediji

Ostavite komentar

Najnovije objave

Lavrov: Za rešavanje konflikta u Ukrajini treba plesati tango, a Zapad igra „brejkdens“

Za rešavanje krize u Ukrajini političkim putem je potreban trud obe strane, kao i za tango, međutim, protivnici Rusije...

Još priča na sličnu temu