30.8 C
Belgrade
ponedeljak, 26 jula, 2021

Vučiću, marš sa Drine! I ti i tvoji trovači! (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„Umirem od smeha kad gledam demonstracije… to je nešto najsmešnije, demonstriraju u zapadnoj Srbiji… stalno demonstriraju, kažu zbog Rio Tinta, tamo će da nastane katastrofa, neće nikakva katastrofa da nastane“, izgovorio je “nasmejani” Aleksandar Vučić. Dakle, predsednik države „umire od smeha“ kad mu građani „stalno demonstriraju“! Nenormalno!

Umirao je od smeha Aleksandar Vučić i na “najsmešniji Fejsbuk virus”, da bi posle tog smeha preminulo, do sada, oko 4.500 građana Srbije, po njihovim podacima. Tako se suludi smeh transformisao u smrt, devastaciju i katastrofu države i građana. Diletantizam, bahatost, neobrazovanost, neodgovornost, nemoral, sumanutost, pljačka i izdaja.

Na delu je uništenje vitalnih državnih resursa – građana, vode, zemlje i vazduha. Posle Bora, Majdanpeka, Smedereva i Beograda, došli su na red stanovnici doline reke Jadar i lozničkog kraja.

- Advertisement -

Multinacionalna kompanija “Rio Tinto” još od 2004. godine geološki istražuje područje zapadne Srbije, dolinu reke Jadar, okolinu Loznice, Cera i Drine, gde je otkrila značajna nalazišta litijuma i bora. Novo zvanično ime u svetu – ruda Jadarit, LiNaSiB3O7(OH). Zbog visoke koncentracije litijuma i bora po toni iskopane rude, sliv reke Jadar je rangiran kao jedno od najznačajnijih ležišta litijuma na svetu. Tu se navodno nalazi 10% trenutno istraženih resursa litijuma u svetu!

Iako istraživanja traju već skoro petnaest godina, ondašnji ministar Aleksandar Antić u ime Vlade Srbije jula 2017. godine potpisao je Memorandum o saradnji sa “Rio Tintom”, da bi predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, tokom 2020/21. nastavile Antićevim stopama u realizaciji projekta „Jadar“ koji je ocenjen kao “strateški važan” za Srbiju i da “ne dovodi u pitanje očuvanje životne sredine”.

Tim povodom ministarka je rekla kako je projekat “Jadar” tu “da pomogne na putu ka zelenoj ekonomiji i boljem svetu” i da je “strateški važan … za zelenu ekonomiju”. A “zelena ekonomija Rio Tinta” već je nadaleko “čuvena” i uslikana u svetu.

- Advertisement -

Za to vreme, “BBC” piše – “Rio Tinto je razorio 46.000 godina stare naseobine Aboridžana”, dok “NBC” u svojim vestima kaže doslovno – “od Australije do Mongolije, od Papue Nove Gvineje do USA, međunarodni rudarski gigant Rio Tinto ostavlja za sobom trag destrukcije gde god se nađe”. Slično pišu i ostale ugledne svetske novinske i medijske agencije. “The Times”, “The Guardian”, “The Irish Times”, “Time”, prepuni su naslova i fotografija onoga što je životnoj sredini i zdravlju stanovništva pričinila kompanija “Rio Tinto”.

Loznički kraj, Mačva i Podrinje poznati su po plodnoj zemlji, voćnjacima, malinjacima, medu i svim ostalim poljoprivrednim i stočarskim proizvodima namenjenim kvalitetnoj ljudskoj ishrani. Međutim, Vučić, Brnabić, Mihajlović i Antić imaju drugačiju viziju. Srbiji ne treba hrana i voda.

Po njima, poljoprivredni, prehrambeni i vodni resursi zapadne Srbije treba da budu pretvoreni u 2 miliona tona (!!) jalovine godišnje, 300.000 tona koncentrovane sumporne kiseline, 942.000 tona slane vode i 28.488 tona soli. To je ono što je u startu merljivo i poznato i u čemu će “uživati” građani Loznice i zapadne Srbije. Treba podvući da proizvodnja litijuma spada u trenutno najprljaviju tehnologiju na planeti i da zahteva ogromnu količinu vode, tako da će Jadar biti na granici protočne iscrpljenosti uzvodno od eksploatacije, dok će nizvodni vodotok, pa sve sa Drinom, pored svega ostalog biti otrovan arsenom, olovom, živom i kadmijumom kao poznatim nusproizvodima separacije. A šta će biti sa podzemnim vodama, bunarima, vodom za piće i zalivanje?

Probajte da zamislite u šta će biti pretvorena životna sredina zapadne Srbije! Ko ne može da zamisli, neka pođe u Obrenovac, Lazarevac, Bor, Majdanpek, Smederevo, Kostolac, Beočin, Vinču, Pančevo, na obale Ibra, ili neka pogleda NASA slike površine Marsa.

A prestonica, Beograd, već je ovenčana slavom najzagađenijeg grada na svetu! Svetski smo rekorderi po broju umrlih od zagađenja životne sredine.

I tu nije kraj. Vlada je dala još 4 dozvole za istraživanje litijuma. Potencijalno će biti “usrećeni” čačanski, požeški i kragujevački okruzi, mahom Šumadija. Rekovac je na posebnoj meti. Tako dobijamo zaokruženo trovanje životne sredine sveukupne Srbije.

Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da ukoliko “kompanija Rio Tinto napusti dolinu Jadra država mora da obešteti firmu u iznosu od 100 milijardi”, evra, dolara, dinara, klikera – nije rekao čega. “Rio Tinto” je državi prema obavezi plaćanja naknade za primenjena geološka istraživanja mineralnih i drugih geoloških resursa i naknade za zadržavanje istražnog prostora do sada uplatio 13.044.493,60 RSD. Kako je trinaest miliona dinara naraslo u zastrašujuće potencijalno “obeštećenje” od sto milijardi nečega? Čime nas to i zašto plaši Aleksandar Vučić?

Možda se radi o “džentlmenskom” vraćanju iznosa primljenom “ispod žita”, tzv. “success fee” (naknada za uspešno osiguranu realizaciju projekta, mito na srpskom), o čemu sam već pisao u nekom prethodnom tekstu? Naime, ukoliko “garant” ne obezbedi realizaciju predviđenog projekta za koji je unapred primio “success fee”, a dao je usmenu garanciju da će svojim uticajem, bez obzira na zakone i lokalno raspoloženje, obezbediti realizaciju projekta, dužan je da naknadu vrati u dvostrukom iznosu. To je isti princip kao davanje kapare kod nas i odustajanje od kaparisanog ugovora. Razlika je što je iznos kapare tačno zakonski opredeljen i ugovorno transparentan, dok je “success fee” rezultat tajnog dogovora zainteresovanih strana, netransparentan, kreće se u rasponu od 3-20% vrednosti projekta, isplaćuje se na tajni racun, a “kupac” ga je već ukalkulisao u ukupnu cenu projekta, tako da nije na njegovu štetu. Šteta je na narodu, koji plaća skupe kredite kojima se pokriva za “success fee” naduvana cena nekog projekta.

Zato u Srbiji imamo nebrojene strane “investicije” i zato imamo najveće kreditno zaduženje ikada. Vučić diže kredite da bi vraćao kredite, dok lova isparava obavijena maglom vakcina, atentata i prisluškivanja.
Klasična trgovina uticajem, Krivični zakonik Srbije, čl.366. Narod sve više shvata suštinu i dubinu pljačkanja Srbije. Ta pljačka postala je toliko surova da više ni osnovni nacionalni interesi nisu pošteđeni. Ljudi, voda, vazduh, oranice i rudna bogastva, sve je na prodaju i uništenje, samo ako će se vladajuća banda obogatiti.

Kreću protesti, neće više raja da bude ponižavana, eksploatisana, trovana. Ne želi narod da nam se deca rađaju bolesna, a leče SMS porukama i da se oboleli tretiraju kao samrtnici. Ne može se pod maskom Korone, atentata i prisluškivanja satirati i zatirati zdrava pamet i trovati cela Srbija.

I nema to nikakve veze ni sa Draganom Đilasom, ni sa Mlađanom Đorđevićem, kako bi hteo da podmetne Aleksandar Vučić. To je naše univerzalno vlasništvo – voda, vazduh, oranice, rudno bogatstvo. Nije na prodaju.

Posebno me zanima uloga ambasadora Australije, koja je sve vreme prisutna na sastancima Vlade i “Rio Tinta”. Trebalo bi da nas upozori na posledice razaranja u svojoj zemlji… Veoma prijateljski i diplomatski.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIK-a

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti