OTVORENO PISMO VUČIĆU I LEZBEJKI BRNABIĆ: Koliko ste, bre, para potrošili dovodeći strane investitore i bahateći se?

Obavezno pročitajte

Postavljamo javno i otvoreno pitanje predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću kao i predsednici vlade Republike Srbije Ani Brnabić da nam daju odgovor koliko je subvencija dato tzv. stranim investitorima od njihovog dolaska na vlast krajem 2012. godine? Da li vi uopšte znate koliko ste novca iz budžeta prelili u džepove tzv. lažnih stranih investitora i kakvi su ekonomski efekti tih subvencija koje ste davali stranim investitorima šakom i kapom? Koliko ste subvencija u to isto vreme dali domaćim privrednicima i domaćoj privredi?

Te vaše napredne ekonomske nebuloze od kojih je samo jedna ona o potrebi subvencionisanja stranih investitora i to iz budžetskih sredstava opšte je maloumlje. To maloumlje koje ste preuzeli od Mlađana Dinkića i propale G17 pljus, Srbiju je u zadnjih 20 godina koštalo najmanje 25 milijardi evra a da je ekonomska opravdanost tog i takvog da ga nazovemo investiranja ravnan NULI.

Ne samo da je ravan nuli već proizvodi ogrome budžetske i spoljno-trgovinske deficite koji se mere desetinama milijardi evra. Aleksandar Vučić i njegova ekipa ekonomskih ubica koje su skupili sa koca i konopca (uglavnom kadrovi Mlađana Dinkića i DS) specijalizovali su generisanje ogromnih gubitaka. Čega god da se dohvate za manje od godinu dana generiše takve i tolike gubitke da je to prosto neverovatno.

- Advertisement -

Samo ste prilikom planiranja budžeta za 2021. godinu odvojili preko 14 milijardi dinara sredstava za subvencije FIATU i ER Srbiji koji su bukvalno postalo isisivač novca iz budžeta. Ugovore koje ste vi potpisali sa tim firmama i dalje držite u tajnosti. Vodite pravu pravcatu politiku ekonomskih ubica i već gotovo deceniju bukvalno sve radite kako bi uništili i ono malo ekonomskog suvereniteta koji je Srbija imala.

Rasprodali ste sve državne banke dok ste u isto vreme sveli dinarizaciju srpske ekonomije na manje od 10%. Pitamo se čemu samo služi NBS kada srpskom monetarnom i valutnom politikom vlada banka u Frankfurtu a ne ona u Beogradu? Kome je i zašto potrebna NBS kada je dinarizacija srpske ekonomije svedena na simboličan nivo?!

Kada su ekonomija i privreda u pitanju ekonomski pacer Vučić i ekipa njegovih ekonomskih ubica išla je iz jedne strateške greške u drugu. Tako danas imamo šizofrenu situaciju da se većina budžetskih stavki poput penzija finansira iz UVOZA i uvoznih dažbina a ne iz izvoza?!

Naprednjačka vlast napravila je takav ekonomski sistem u kome strana preduzeća na srpskom tržištu uvek imaju prednost kada je reč o finansijama i subvencijama pa i pristupu njihovom sopstvenom tržištu. Umesto da podižu konkuretnost domaće privrede i domaćih brendova oni istima prave nepromostive probleme i prepreke.

Na stranu što je poljoprivreda dovedena u situaciju da je u Srbiji uskoro više nećemo ni imati. Bez ikakvog plana i programa naprednjačke ekonomske ubice završavaju poslove samo u korist onih koji su ih i doveli na vlast. Zakoni se pišu ne prema potrebama naroda i države već stranih banaka i stranih korporacija. Subvencionišu se samo strana preduzeća i tzv. strani investitori dok se domaćoj privredi svuda i na svakom koraku zagoračava život.

Da ne govorimo o poreskoj politici koja je za vreme naprednjačke vlasti postala prava pravcata zona sumraka. Tako danas u naprednjačkom zlatnom dobu oporezuju rad sa nekih sitnih 67% pa onda ono malo bede što preostane za isplatu radniku oporezuju dodatno prilikom kupovine sa još 20% PDV-a. Tako da vam od bruto zarade tj. radničke plate ostane tek negde oko 12%.

Nije ni čudo da je Srbija jedna od tri najsiromašnije zemlje u Evropi. To je zemlja u kojoj napredni idioti kineskom trovaču poklanjaju 95 hektara prvoklasne poljoprivredne zemlje da na njoj pravi gume?! Nije idiotima palo na pamet da tu naprave moderne staklnike za poljoprivrednu proizvodnju recimo povrća? Ali šta će nama proizvodnja povrća kada nam isto stiže iz Albanije? Jel tako?

Neko naprednim idotima treba da kaže i objasni da se strani investitori u zemlje privlače modernom poreskom politikom i malim porezima na recimo kapitalnu dobit i dobrom i efikasnom mrežnom infrastrukturom. Da li ima ikoga normalnog da recimo pogleda ekonomiju i privredu Danske koja je po broku stanovnika veoma bliska Srbiji i da onda po tom danskom ekonomskom modelu krene da modeluje srpsku ekonomiju?! Jel to baš toliko teško ili srpsku ekonomiju treba prepustiti naprednim stručacima poput Siniše Malog i Jorgovanke Tabaković?! Jel ste vi ljudi uopšte normalni?

Danska sa približno istim brojem stanovnika kao i Srbija na dalekom severu Evrope uspeva da generiše devizne rezerve veće od 75 milijardi dolara sa godišnjim budžetom većim od 340 milijardi dolara i izvozom većim od 113 milijardi dolara sa spoljno-trgovinskim suficitom od oko 20 milijardi dolara!

U Danskoj je od 5.800.000 stanovnika zaposleno oko 78% posto! Ima li koga da pogleda strukturu radne snage i sektore u kojima je zaposlena pa da iz toga izvuče neke zaključke o tome kako bi jedna moderna ekonomija i privreda trebalo da izgleda? Danska sa samo 2.4% stanovništva zaposlenog u poljoprivredi godišnje izveze svinjskog mesa u vrednosti od 2.86 milijardi dolara! Danska inače izvozi oko 4.1 milijardu dolara mesa i oko 3.5 milijardi dolara ribe!

Dotle se Aleksandar Vučić sa njegovim timom ekonomskih ubica diči mini šengenom i ekonomskim partnerstvom sa Albanijom i Makedonijom?! Neće Srbija da bude u društvu sa Albanijom već u društvu zemalja kao što su Danska, Singapur i Holandija. Tu Vučiću sa tim tvojim naprednim idiotima sikter bre u Albaniju jer za bolje i niste!

Milinko Milinčić

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Pojavljuje se novi, pravedniji i demokratičniji sistem

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je model globalizacije, koji su uglavnom kreirale zapadne zemlje radi ostvarivanja sopstvenih...

Još priča na sličnu temu