27.1 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

VUČIĆEVA „STRUKA“ OPET PRETI: Obavezna vakcinacija podrazumeva i zakonske sankcije! (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Obavezna vakcinacija! Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je u Novom danu da trenutno „Beograd ima više novoobolelih dnevno nego ostale sredine“, ali da svuda postoji potencijal prenošenja virusa. „Svuda se može stvoriti žarište ako se ne vodi računa o tome. Suština je da se brzo reaguje“, kaže on.

Govoreći o situaciji sa koronavirusom, rekao je da rizik sve vreme postoji.

„Vidimo da zemlje u okruženju imaju veći broj novozaraženih na dnevnom nivou, što zbog unosa, što zbog toga što virus nije ni išćšezao potpuno, i postoji mogućnost da dođe do porasta, mi činimo sve da ostane umeren“, rekao je Janković, dodajući da je situacija još uvek povoljna.

- Advertisement -

Jesenji period je, kaže, inače pogodnija sezona za prenošenje respiratornih infekcija.

„Beograd ima više novoobolelih dnevno nego ostale sredine, međutim, svuda postoji potencijal prenošenja virusa i svuda se može stvoriti žarište ako se ne vodi računa o tome. Suština je da se brzo reaguje“, kaže on.

NESTOROVIĆ I GRUJIČIĆ UDARILI NA SZO: Korona je biološko ORUŽJE!

- Advertisement -

Govoreći o merama koje su preduzete na početku epidemije u Srbiji, kaže da su one u samom početku zaista zaštitile veliki broj života.

„Ali, tako živeti godinama, godinu najmanje, nije moguće, jer i društveni i ekonomski i psihološki faktori ne dopuštaju da živimo zaključani toliko dugo“, kaže.

Cilj stručnjaka je, dodaje, da ugrade zaštitne mere što više u životne tokove.

„U praksi to znači nođenje maske, držanje distance, higijena, dezinfekcija, izbegavanje kontakata i većih okupljanja… Nijedna odluka u vezi sa pandemijom nije zacrtana odluka, sve se donose u skladu sa situacijom“, kaže Janković.

Ističe da je grip i pre pojave novog virusa predstavljao određenu pretnju po ljudsko zdravlje, s kojom smo se nosili merama.

„Obavezna vakcinacija podrazumeva i zakonske sankcije za one koji se ne vakcinišu, ali naglasak nije na kažnjavanju, nego na našoj obavezi da se zaštitimo. Rizične grupe su starije osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima, deca i trudnice… Ne znači da osobama koje nisu u rizičnoj grupi, da im nije preporučeno da se zaštite, svako ko je zaštićen neće moći da prenese bolest nekom drugom“, kaže on.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti