20.8 C
Belgrade
petak, 20 maja, 2022

VUČIĆEVA PROPAGANDA LAŽI: Svi su lopovi, samo sam ja pošten!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Neprekidna kampanja u kojoj se nalazi vladajuća koalicija i njen lider, Aleksandar Vučić, u prethodnih nekoliko nedelja dodatno je pojačana. Sudeći po istupima režimskih funkcionera i temama koje dominiraju u medijima pod državnom kontrolom, već se može naslutiti da će, pored uobičajene kampanje protiv opozicije i priče o “fantastičnim” rezultatima režima, fokus kampanje biti “briga” o srpskom narodu u rasejanju i “pobeda” nad organizovanim kriminalom.

Iako je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio da će naprednjaci voditi pozitivnu kampanju i govoriti isključivo o svojim rezultatima, predizborno zagrevanje u redovima SNS izgleda znatno drugačije. Da li zbog nedostatka rezultata ili nečeg drugog, naprednjaci su, nakon Vučićeve najave, još žešće krenuli u obračun sa opozicijom, a pozitivne priče o rezultatima zamenjene su morbidnim pričama u kojima dominiraju odsečene glave na naslovnim stranama medija kojima upravljaju.

SNS, Novi Sad, skup
Foto: TANJUG/ SNS
- Advertisement -

Borbu protiv kriminala i opozicije, uz pomenutu “pozitivnu” kampanju, odnosno „priču o rezultatima“, upotpunjuje i jedna, na prvi pogled, nova tema – priča o stvaranju “srpskog sveta”. Upakovana tako da glasači ne prepoznaju staru ideju vodilju Aleksandra Vučića, “Veliku Srbiju”, nju je u etar plasirao najverniji koalicioni partner naprednjaka i još jedan akter mračnog perioda naše istorije – Aleksandar Vulin. Kako stvari stoje, deluje da je upravo ministar policije dobio zadatak da u narednim mesecima mobiliše nacionalno orijentisani deo biračkog tela i stvori imidž Vučića kao “predsednika svih Srba”.Sledi nam referendumsko pitanje: Jesmo li za pacove, narkomane i zmije ili za Vučićev “ispravni put”

Politikolog Boban Stojanović za Nova.rs navodi da će čitava kampanja naprednjaka biti upakovana u referendumsko pitanje:

“Da li ste za rast i da se gradi ili ste za narkomane i pacove koje nam je ostavila tajkunska vlast?”

- Advertisement -

“Svako racionalan bi se zapitao koliko je to nesposobna aktuelna vlast kad za devet godina nije osudila nijednog tajkuna i lopova. Nažalost, medijska propaganda je jača od istine i realnosti”, smatra Stojanović.

On navodi da SNS i dalje drži kriminal i korupciju kao svoje teme i da uporno, kroz propagandne medije insistira na
“tajkunskoj i lopovskoj” opoziciji i lošoj bivšoj vlasti.

vucic
Boban Stojanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

“U pitanju je veliki paradoks koji prolazi u narodu, iako svi zaboravljaju da je Vučić bio ministar u najgoroj Vladi Srbije u novijoj istoriji, 1999. godine”, napominje on.

Komentarišući pripreme za kampanju vladajuće koalicije i teme koje su dominantne u delovanju njihovih predstavnika, profesor sa Fakulteta političkih nauka, Dušan Spasojević za Nova.rs kaže da su priča o borbi protiv kriminala i kritika opozicije “kičma” naprednjačkog javnog nastupa.

Dusan Spasojevic Fpn
Foto: N1

“Mislim da tu nema mnogo toga novog, osim što se vremenom menjaju akteri i žustrina napada. Priča oko ‘srpskog sveta’ je nešto čega nije bilo u ranijim kampanjama, barem ne na takav način. Mislim da bi bilo veoma riskantno da to bude jedan od temeljaca njihove kampanje, stoga verujem da će Vučić morati to malo da uravnoteži sa nekim provevropskim i miroljubivim pričama kako ne bi napravio previše štete”, navodi Spasojević i dodaje da jedan deo birača vladajuće stranke voli priče poput one koja se odnosi na život svih Srba u jednoj državi.

“Međutim, postoji značajan deo njihovog biračkog tela koji pamti zašto su naprednjaci nastali iz radikala. I pre smo u kampanjama svedočili njihovom flertu sa radikalskim nasleđem”, podseća Spasojević.

Vukadinović: Uspon Belivuka pratio uspon SNS

Politički analitičar Đorđe Vukadinović napominje da će naprednjaci najviše insistirati na tome šta je sve njihova vlast uradila u prethodnih nekoliko godina.

“Oni će insistirati na priči o infrastrukturnim projektima, borbi protiv koronavirusa, fabrikama, bolnicama… To će biti u njihovom formalnom i zvaničnom fokusu”, navodi on i dodaje da će priča o borbi protiv kriminala, odnosno klana Veljka Belivuka, više imati deklarativni karakter.

“Tu kampanju će voditi samo da bi sanirali štetu, a ne da bi prikupljali poene. Pokušavaće da zataškaju činjenicu da se uspon tog klana poklopio sa usponom SNS. Naravno, posebnu pažnju će posvetiti već apsloviranoj priči o ‘zloj i izdajničkoj opoziciji’ i ona će se iznova reciklirati”, objašnjava sagovornik našeg portala.

Đorđe Vukadinović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Vukadinović smatra da će tema “srpskog sveta” biti poput “pratećeg vokala” u kampanji.

“Ona verovatno neće biti u prvom planu, ali će služiti za stvaranje patriotskog imidža Aleksandra Vučića i njegove stranke”, napominje on.

Vulin zadužen za kvarenje odnosa u regionu

Vukadinović je rekao da mu nije neobično što je ministar policije, Aleksandar Vulin, plasirao priču o “srpskom svetu”.

“Vulin je i ranije bio zadužen za zatezanje odnosa u regionu. Zato on govori o tome. Ta priča će služiti za potrebe unutrašnje propagande, ali postoji opasnost da zbog nje budu ugrožene pozicije našeg naroda u okruženju”, objašnjava Vukadinović.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti