GLEDAJ SRBIJO: Vučićeva policija brutalno šamara dečaka

Obavezno pročitajte

U pitanju je bila intervencija u kojoj su uhapšena dva devetnaestogodišnjaka A. D. i F. V, kao i jedna devojčica. Mladić na parkingu naivno odmahuje rukama, dok ljutiti policajac ispred policijskog vozila na njega očito viče. A onda – sledi šamar. Čini se kao da kreće prepirka. Mladić nije ni makac pomerio telo, ali nije želeo ni da se povuče pred šamarom, već očito verbalno razrešava konflikt, nakon čega sledi druga „ćuška“ i „teranje“.

Kako smo saznali, u pitanju je bila intervencija u kojoj su uhapšena dva devetnaestogodišnjaka A. D. i F. V, kao i jedna devojčica 2005. godište.

Šta nalažu pravila službe?

- Advertisement -

„Policijski službenici i drugi zaposleni dužni su da se na radu i van rada ponašaju tako da ne štete ugledu Ministarstva i ugledu drugih policijskih službenika i zaposlenih u Ministarstvu“, drugi je član Pravilnika o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Istim pravilnikom propisano je da u službenim odnosima sa građanima budu pristojni, nepristrasni, objektivni, odmereni i odlučni.

I zaista, mnogi se tako i ponašaju.

Ono što je važno istaći to je da policajac ima pravo da koristi fizičku snagu, ali je to polje strogo definisano i nalazi se u Priručniku za pripremanje stručnog ispita.

„Fizička snaga predstavlja upotrebu različitih zahvata borilačkih veština ili njima sličnih postupaka na telu drugog lica, kojima je cilj odbijanje napada ili savlađivanje otpora lica, uz nanošenje najmanjih štetnih posledica.

Dakle, policijski službenik ima pravo da upotrebi fizičku snagu radi savlađivanja otpora lica koje remeti javni red, koje treba dovesti, zadržati ili uhvatiti, kao i radi odbijanja napada od sebe ili napada na drugo lice, na objekat ili na prostor koji obezbeđuje.

Policijski službenik je dužan da prestane sa upotrebom fizičke snage kad prestane otpor, odnosno napad. Napadom se smatra svaka radnja preduzeta da se napadnuta osoba povredi ili liši života, da se nasilno uđe u objekat ili prostor oko objekta u koji je ulaz zabranjen ili da se ovlašćeno službeno lice omete ili spreči u obavljanju službene radnje.

Otporom se smatra svako suprotstavljanje zakonitim službenim merama i radnjama koje se može učiniti oglušivanjem ili zauzimanjem klečećeg, sedećeg, ležećeg ili sličnog položaja (pasivni otpor), ili zaklanjanjem ili držanjem za lice ili predmet, otimanjem, stavljanjem u izgled da će se lice napasti, ili preduzimanjem slične radnje (aktivni otpor).“

Da li je ovaj momak pružao neku vrstu otpora – fizički, bar na ovom delu snimka – nije.

Pre nešto manje od godinu dana na slučan način isplivao je snimak šamaranja od strane policajca. Tada je policijski službenik šamarao čoveka u automobilu.

Taj incident se navodno dogodio na Vračaru, pošto je muškarac (42) pravio nered na ulici i bio u pijanom stanju.

Tada aktuelni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prokomentarisao je slučaj sledećim rečima:

– Snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, na kome se vidi nedolično ponašanje policijskog službenika, nije slika policije kakvu želimo. Tražio sam od Sektora unutrašnje kontrole da detaljno ispita postupanje policijskog službenika.

Do objave teksta nismo dobili odgovore MUP-a kao reakciju na snimak koji kruži društvenim mrežama.

SourceTelegraf

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

OGLASIO SE IVAN VUKOVIĆ I DAO KRATKU IZJAVU NA NAŠ PORTAL

Bivši gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je kontaktirao naš portal i u kratkoj izjavi se osvrnuo na naše jučerašnje izveštavanje....

Još priča na sličnu temu