22.6 C
Belgrade
sreda, 15 septembra, 2021

VUČIĆEVA BRAĆA TRUJU SRBE: Kinezi u livnici stavili filtere i čim je inspekcija otišla – skinuli ih!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Da ekološka situacija u Srbiji svakim danom postaje sve alarmantnija, ukazuje i Igor Radošević, predsednik Resornog odbora za ekologiju SSP, koji je prikazao ekskluzivni snimak iz kineske livnice u Bariču. Naime, kinesko rukovodstvo livnice je odmah po odlasku inspekcije uklonilo filtere, koji sprečavaju ispuštanje otrovnih materija i zagađenje vazduha.

– Inspekcije su došle da utvrde koliko je zagađenje vazduha u livnici. Kao što vidite, pošto se inspekcija unapred najavila, kinesko rukovodstvo je postavilo filtere, da bi ih sada, kada je inspekcija prošla, skinuli i samim tim nastavili da ispuštaju otrovne materije i zagađuju vazduh. Ni inspekcija, ni građani ne znaju koliko se trujemo skidanjem filtera – rekao je Radošević.

On je podsetio da je kineska livnica dobila preko 40 miliona evra besplatnih subvencija, 14 hektara zemljišta, besplatnu infrastrukturu, besplatnu vodu, a država Srbija se odrekla prihoda na osnovu carina poreza i taksi.

- Advertisement -

– Ono što možemo da im poručimo – „Ovo im neće proći“ – kazao je Radošević.

Radošević je naglasio da Eko plan SSP za Beograd podrazumeva da će svaka kompanija morati da posluje po ekološkim pravilima EU.

Podsetimo, u novembru prošle godine, organizovan je protest stanovnika Bariča i Obrenovca, koji su se suočavali sa neprijatnim mirisima vazduha zbog industrijskog dima, ali i zbog ispuštanja otrovnih materija u Savu, zbog čega žitelji ovih mesta moraju da kupuju flaširanu vodu.

- Advertisement -

– U procesu proizvodnje se izdvajaju otpadna ulja koja su izuzetno opasna i štetna i koja se izlivaju direktno u Savu sa svim ostalim otpadom. Na 300 do 400 metrara od tog mesta se nalazi vodozahvat, odakle se građani Bariča i okolnih mesta snabdevaju vodom – rekla je tada Snežana Nedeljković, iz organizacije „Odbranimo Košutnjak“.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti