19.8 C
Belgrade
četvrtak, 21 oktobra, 2021

VUČIĆEV RAT PROTIV MAFIJE: Za sad stradali samo ulični prodavci!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Novinar o Vučićevoj kampanji protiv organizovanog kriminala

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić izjavio je danas da je u proteklih 15 dana, od kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio rat mafiji, uhapšeno nekoliko sitnih dilera droge, zaplenjena manja količina motornih testera i mobilnih telefona i da je komunalna policija pojačala akcije protiv uličnih prodavaca.

Cvijić za Betu kaže da je prošlo više godina od kada je Vučić prvi put objavio rat mafiji, ali da obračuna s mafijom i organizovanim kriminalnom nije bilo. „Naprotiv, mafija je samo ojačala, što se vidi, pre svega, iz broja mafijaških ubistava kojih je samo u poslednje četri godine u Srbiji bilo 49, a od dolaska SNS na vlast čak 100. Broj mafijaških ubistava koji je u narastanju, kao i cena droge koja je u Srbiji znatno niža nego u većini evropskih zemalja, gram kokaina košta 30 evra, ukazuje da su mafija i organizovani kriminal u ekspanziji„, ocenio je Cvijić. Naveo je da se policija hvali zaplenama od nekoliko grama marihuane, ali kada je otkrivena plantaža marihuane kod Stare Pazove policija nije izdala ni saopštenje. „Jovanjica je, prema optužnici, najveća plantaža marihuane u Evropi. Neobično je što je policija pokušala da sakrije od javnosti otkriće postojanja te plantaže„, kaže novinar

novinar o vučiću
- Advertisement -

 Na pitanje postoji li sprega između države i mafije u Srbiji, Cvijić kaže da je postojanje mafije nemoguće bez kontakata i saradnje sa predstavnicima institucija sistema. „Mi još uvek nemamo odgovore i objašnjenja za nekoliko konkretnih stvari. Kako to da se u obezbeđenju predsednika države na inauguraciji nalaze ljudi iz kriminalno-huliganskih grupa koje se vezuju za mafijaške aktivnosti? Kako se članovi predsednikove porodice slikaju sa osobama iz kriminalnih grupa„, rekao je Cvijić. Dodao je da ni posle šest godina nema odgovora kako se fotografija tužioca za organizovani kriminal našla na jednom opskurnom portalu koji je podržavao optužene za kriminal. „Prema krivičnoj prijavi bivšeg Poverenika za informacije Rodoljuba Šabića, neko je fotografiju tužioca uzeo iz BIA i dostavio je portalu„, kazao je novinar NIN-a. Cvijić je podsetio da je Srbija jedina zemlja na svetu gde još nije okončan sudski postupak protiv grupe Darka Šarića. Na pitanje koje su osnovne „delatnosti“ mafije u Srbiji, Cvijić kaže da pored trgovine drogom, oružjem i ljudima posebno zabrinjava to što država ne pokušava da suzbije krvave mafijaške obračune koji ugrožavaju bezbednost građana. „To nam nažalost govori da ćemo uskoro ponovo imati jednu jaku mafijašku organizaciju, kao što je to devedesetih godina bio zemunski klan, preko kojeg je Slobodan Milošević naručivao politička ubistva dajući mu logistiku“, rekao je Cvijić. Na pitanje da li su škaljarski i kavački klan najveći problem u Srbiji kada je u pitanju mafija, Cvijić kaže da su ta dva kotorska klana samo deo znatno organizovanijih mafijaških organizacija čiji su nosioci u Srbiji.

Naveo je da je zbog izostanka borbe protiv kriminala i korupcije zaustavljen put Srbije ka Evropskoj uniji. Dodao je da mafija bez ikakve provere svoj novac investira u nekretnine na atraktivnim lokacijama u Beogradu i u turističkim centrima, i kupujući na tenderima preduzeća koja obavljaju razne poslove za državu, pre svega u građevinarstvu. Na pitanje odakle bi trebala da počne kada bi država zaista htela da se obračuna s organizovanim kriminalom i mafijom, Cvijić je kazao da bi za početak bilo neophodno da se depolitizuju policija, tužilaštvo i sudstvo. „Međutim, kod nas politika ima nedopustivo veliki uticaj na rad policije, tužilaštva, pa i sudstva. U svim tim institucijama postoje dokazani profesionalci koji su sposobni da se obračunaju s kriminalom, ali u poslednjih osam godina mnogi su smenjeni ili su skrajnuti iz službe„, rekao je novinar. Na pitanje kako komentariše promenu na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, Cvijić kaže da ni Aleksandar Vulin, ni Nebojša Stefanović ne zaslužuju da budu ni blizu bilo koje državne institucije, a kamoli da vode ministarstva sile. „Iza obojice stoje ozbiljne nerazjašnjene korupcionaške afere. Novi ministar policije Vulin još nije objasnio kako je došao do luksuznog stana još u vreme dok je bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kada se otkrila sumnjiva nabavka video nadzora za sever Kosova. O sumnjivom posredovanju u trgovini oružjem iz ‘Krušika’ u kome je učestvovao otac ministra Stefanovića, suvišno je bilo šta reći„, kazao je Cvijić. Na pitanje da li se ipak, pod pritiskom EU može očekivati hapšenje nekog visokog predstavnika vlasti zbog korupcije ili povezanosti s mafijom, Cvijić je kazao da u ovom trenutku ne vidi nameru vlasti da se obračuna s kriminalom i korupcijom. Vučić se bori protiv kriminala i korupcije samo rečima, dok u praksi ta borba apsolutno ne postoji..

- Advertisement -
Source021.rs
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti