7.7 C
Belgrade
subota, 16 oktobra, 2021

VUČIĆEV PRIJATELJ PROGOVORIO: Vučić se divi Hrvatima, mrzi SPC i ateista je, SVE ISPLIVALO!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Aleksandar Vučić krije da se godinama često sastajao po restoranima i kafićima na Vračaru sa hrvatskim novinarom Darkom Hudelistom, a on je nedavno prilikom gostovanja na HRT otkrio mnoge nepoznate detalje o svom odnosu sa predsednikom Srbije, kao i mnoge dosad nepoznate stavove, koje političar poreklom iz Čipuljića intimno propagira.
Hudelist je sa urednikom i voditeljem emisije „Nedeljom u dva“, Aleksandrom Stankovićem, razgovarao o tome kako izgleda sarađivati sa Vučićem, zašto je njegov odnos prema Hrvatima takav kakav jeste i otkrio šta predsednik Srbije zapravo misli o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a kome se divi u religiji.

Vučić i Hudelist se poznaju i druže već 18 godina.

„Jedini sam novinar na Balkanu, koji je imao intezivnu komunikaciju od 2003. sa tadašnjim sekretarom radikalne stranke (Vučićem), kada je predsednik te stranke Vojislav Šešelj otišao u Hagu, a vršitelj funkcije predsednika stranke postao Tomislav Nikolić“, kaže Hudelist.

- Advertisement -

Kako tvrdi, on je jedan od ljudi koji je pomogao Aleksandru Vučiću da dođe na vlast.

„U oktobru 2008. Aleksandar Vučić osniva SNS i meni je bilo jasno sto odsto da je on budući lider Srbije. U tom periodu radimo intervju za Globus (hrvatski nedeljnik) koji je imao regionalnu težinu, dugo smo ga pripremali. Radili smo ga na jednoj večeri na kojoj je bila prisutna i njegova prva supruga Ksenija. Vučić je bio toliko okej prema meni da me je, nakon što mi je obećao da će to biti njegov prvi intervju na kom će najaviti osnivanje svoje stranke, nazavao i pitao da li ja njemu dajem dozvolu da dan ranije gostuje na televiziji Pink?! Pre odlaska na večeru, u garaži zgrade u kojoj je tada živeo mi se, gotovo patetično, zahvalio za sve godine koje sam utrošio da bih mu pomogao da politički sazri i da se od onog kakav je bio 90-ih transformiše u nešto drugo. Dakle da od šešeljevskog radikala postane reformirani radikal“, navodi Darko.

Ali, kada je došao na vlast, Darko počinje da se distancira od Vučića.

- Advertisement -

„Meni tada postaje jasno da je on budući lider Srbije i sa njim prekidam intenzivnu komunikaciju. Do tog trenutka, od 2005. do 2008. smo se sastajali često. U njegovoj kući, u gradu, na večerama, na primer u Sinđeliću i u restoranima na Vračaru. Onda smo pronašli super tajno mesto za sastanke u jednom selu kod izvesnog gospodina Siniše Ivkovića, to je selo Malo Crniće kraj Požarevca“, kaže Hudelist.

Dodaje da sada više ne komuniciraju često, te da je to jedan od mogućih razloga promene u Vučićevom ponašanju.

„Da sam češće uz njega, on se ne bi tako ponašao. Vučić se okružio vukovima i ti vukovi dodatno pojaruju vuka u njemu, a ja delujem dosta umirujuće na Vučića“, konstatuje Hrvat.

Darko tvrdi da Vučić ume da se oduševi Hrvatima i navodi primer njegove posete iz 2018. godine.

„U februaru 2018. Kolinda Grabar zvala je Vučića da poseti Hrvatsku. Kako novinar Globusa sam pripremao za taj događaj intervjuom sa njim. Bio je vrlo silovit, pravio se važan, ali to je deo njegovog političkog stila. Privatno nije takav, setimo se njegovog odlaska u Vrginmost, koji je jedna od najbolnijih tačaka Hrvatske s obzirom na ono što se tamo dogodilo tokom Drugog svetskog rata. Kada smo na radnom doručku, šest meseci kasnije, razgovarali poslednji put pitao me je znam li ko je na njega ostavio najjači utisak u februaru. Pogađao sam nekoliko puta i na kraju mi je rekao da je to naš kardinal Josip Bozanić. Onda mi je čak 15 minuta prepričava o čemu su razgovarali. Dve tačke bile su ključne, početak dugoročnog pomirenja i demografska obnova stanovništva“, otkrio je hrvatski novinar.

Kao uzrok njegovih sve češćih zapaljivih izjava o odnosu Srba i Hrvata Darko navodi tri mogućnosti.

„Vučić ima prenaglašeni sportsko-takmičarski pristup svemu i zato stalno poredi Hrvatsku i Srbiju. Kada smo radili intervju tražio je da igramo šah, matirao me je nakon desetak poteza jer ja ne znam da igram. Iako je znao da sam ja amater u šahu, obradovao se jako svojoj pobedi?! Drugo njegov otac je iz Čipuljića, sela pored Bugojna i on srpsko-hrvatske odnose gleda kroz prizmu odnosa sa BiH. Znam jedan podatak, koji nije sasvim proveren, da je imao devojku Hrvaticu i ta ljubav nije uspela baš iz razloga što je on Srbin. Možda i tu leži koren nekih njegovih frustracija“, kaže on.

Poslednji segment razgovora o predsedniku Srbije bio je posebno zanimljiv, a on se ticao Vučićevog odnosa prema SPC i pravoslavlju.

„Aleksandar Vučić nema preterano pozitivan odnos prema pravoslavlju pre bih rekao da je to odnos animoziteta, koji je meni zagonetan. Nekoliko puta mi je dao do znanja da ima otklon prema SPC. Neću reći koju rečenicu je izgovorio dok smo prolazili pored Hrama Svetog Save, ali to ne ide u prilog SPC“, kaže Darko.

„Rekao mi je jednom prilikom da je ateista, ali meni se išak činilo da je blizak protestantizmu. On religiju gleda više materijalistički, a njemu je protestanitzam sinomim za prosperitet“, zaključuje hrvatski novinar.

Srbin.info podseća i na skandaloznu izjavu Aleksandra Vučića televiziji u BiH, kada je voditelju otvoreno rekao da njegovi u Čipuljiću tokom Drugog svetskog rata „nisu bili ni partizani ni četnici“, a od vojske je tu još samo bio NDH (o pripadnošću ustašama se nije decidno izjašnjavao tom prilikom). Takođe, jedan hrvatski biskup je rekao da u Jasenovcu nije ubijena nijedna osoba sa prezimenom Vučić iz Bugojna i Čipuljića, nakon što je Vučić pričao da su „ustaše u Jasenovcu ubile 50 Vučića iz njegove familije“.

Možda to objašnjava zašto je kao osobu od najvećeg poverenja postavio na čelo Vlade baš unuku ustaškog satnika….

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti