-2.2 C
Belgrade
utorak, 25 januara, 2022

VUČIĆEV BOT BRANI UNIŠTAVANJE SRBIJE: Otrovaće nas malo, ali imaćemo mi od toga!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Кanadska kompanija “Dandi” planira otvaranje rudnika zlata Potaj čuka – Tisnica, u opštini Žagubica na Homoljskim planinama, dok bi se u samom procesu estrakcije koristio cijanid. Ekipa TV N1 bila je u obilasku Homoljskih planina i tom prilikom razgovarala sa građanima na tu temu.

Odgovor jednog povremenog meštana najbolje oslikava stanje svesti u sadašnjoj Srbiji pod režimom Aleksandra Vučića. – Ja sam za to da, ipak pošto su mi deca u inostranstvu, a ja sam tamo privremeno, da ako se otvori rudnik možda će da budu malo otrovani, ali ostaće narod ovde. Mi smo se ovde školovali na Rudniku, Bor i Majdanpek su odvajkada, još od Francuza… – rekao je Dejan Šćopulović iz Laznice.

Na pitanje Žakline Tatalović kako to misli “malo otrovani”, odgovorio je:

- Advertisement -

– Vazduh je tako, šta?.. Mi smo navikli na arsen iz Bora, ovde se spuštao taj dim iz Bora, nije to nešto novo kod nas – reče i ostavi sve bez teksta.

Podsetimo, planirana proizvodnja kanadske kompanije je prerada 2,5 megatona godišnje. Međutim, pojedine ekološke organizacije strahuju da će zbog ovog rudnika biti ugroženo vrelo Mlave, Beljanica, ali i Homoljska potajnica, kao i životinjske vrste i arheološka nalazišta.

U septembru ove godine Ministarstvo građevinarstva je objavilo javni uvid Prostornog plana posebne namene za eksploataciju zlata za ovo područje. Najveći deo budućeg rudnika zauzimaju šume i šumsko zemljište, više od polovine odnosno 54 odsto, poljoprivredno i ostalo zemljište 35 posto, sama zona rudarske aktivnosti 3,6 odsto i građevinska područja naselja 1,3 posto. Prostorni plan obuvata ukupnu površinu oko 292 kvadratna kilometara.

- Advertisement -

Ono što najviše brine ljude je ADR postrojenje u kojoj će se nalaziti glavna procesna oprema, a u samom procesu koristiće se, kako navodi Prostorni plan, cijanid.

- Advertisement -
SourceLuftika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti