20.8 C
Belgrade
nedelja, 15 maja, 2022

Vučića u Briselu dočekale nepovoljne vesti za Srbiju

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Kraljevini Belgiji i tom prilikom se u Briselu sastao sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem, objavljeno je na Instagram nalogu predsednika Vučičha “buducnostsrbijeav“.

Predsednik Vučić prisustvuje i večeri koju je šef diplomatije EU Žozep Borelj organizovao za šestorucu lidera sa Zapadnog Balkana u Briselu.

- Advertisement -

Vučića u Briselu je dočekala vest da će ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc sutra predati zahtev za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, potvrđeno je Tanjugu.

Na taj način je Priština konačno pogazila, posle Briselskog, i Vašingtonski sporazum.

Još jedna loša vest je i da će na sastancima na kojima je tema evropska bezbednosna politika od sada moći da učestvuju samo oni sa Zapadnog Balkana koji su uveli sankcije Rusiji.

- Advertisement -

Očekuje se da predsednik Srbije zakaže sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vučić: Ne očekujem jednostavne razgovore, iskrsla nova pitanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, pred neformalnu večeru koju za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje šef diplomatije EU Žosep Borelj, da očekuje ne jednostavne razgovore zbog pitanja koja su iskrsla. Međutim, ističe da je Srbija donela odluku za ubrzanje puta u EU i da veruje da će ona biti uzajamna.

„Očekujemo do kraja meseca važnu posetu Srbiji i da ćemo imati konkretnije i bolje rezultate u toj saradnji”, podvukao je Vučić.

Na pitanje da li je tačno da će Priština podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope i kako će Srbija reagovati, kazao je da je to pitanje teško za nas.

„Očigledno je da neki ljudi rade na destabilizaciji regiona, a naravno i Srbije”, naglasio je on.

Vučić je ukazao da će sutra ili prekosutra održati sastanak nacionalnog saveta bezbednosti, ali da će prvo sačekati da li će Priština uraditi to što je najavila u vezi sa podnošenjem zahteva za SE sutra.

„Ako to urade onda je jasno ne postoje Briselski, Vašingtonski sporazum, ni reozolucija Saveta bezbednosti UN 1244. Ukidaju u potpunosti međunarodni pravni poredak. Biće interesantno da vidimo ko će sve od onih koji se zaklinju u poštovanje međunarodnog prava to podržati. Mi ćemo imati odgovor i snažno ćemo znati štititi svoju zemlju”, podvukao je on.

Na pitanje da prokomentariše izjave da zemlje koje nisu podržale sankcije neće moći prisustvovati sastancima EU, rekao da su oni moćni i jaki, a mi slabi i oni mogu da rade šta žele.

„Mi ćemo u skladu sa svojim interesima donositi odluke”, zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom u zgradi Evropske službe za spoljne poslove, neposredno pred radnu večeru koju je Borelj organizovao za lidere zapadnobalkanske šestorke.

Iz EU najavljuju da će fokus večerašnjih razgovora lidera iz regiona i najviših zvaničnika EU biti na ratu u Ukrajini odnosno da će se razmotriti uticaj „ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu” na bezbednosnu i ekonomsku situaciju u regionu, ukljucujući i pitanja snabdevanja energentima i hranom.

Na radnoj večeri će biti razmotreno i pitanje „bolje koordinacije i zajedničkog odgovora” EU i Zapadnog Balkna na „rusku agresiju”.

Tradicionalno, razgovaraće se i o angažamanu EU na Zapadnom Balkanu i evrointegracionom putu zemlja regiona.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti