27.8 C
Belgrade
ponedeljak, 8 avgusta, 2022

RUSKI REGNUM: Vučića treba uhapsiti zbog izdaje Kosova!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ruska agencija Regnum je objavila analizu nedavno održanih pregovora Beograda i Prištine u Briselu. Svoje mišljenje i komentare je dalo više eksperata i poznavaoca političkih prilika u Srbiji. Iz razgovora sa njima izdvajamo komentar predsednika pokreta Oslobođenje Mlađana Đorđevića

„Od Aleksandra Vučića se traži da ispuni samo jedno – ili da prizna nezavisnost Kosova, ili da separatističkom entitetu obezbedi mesto u UN. Albanci sada ne žele da se dogovore ni o čemu dok Vučić ne ispuni ovaj poslednji uslov“, rekao je srpski političar. Đorđević je istovremeno naglasio da se ovaj poslednji korak ne može preduzeti bez pristanka Rusije.

- Advertisement -

„Pregovori koji se trenutno vode u Briselu uz posredovanje EU nisu u interesu Beograda. Pokret ‘Oslobođenje’, zahtevao je da se srpski predsednik povuče iz ovih pregovora i zahtevao od međunarodne zajednice, pre svega, bezbednosne garancije za srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, kao i garancije za srpsku pravoslavnu crkvu i srpske spomenike kulture. Takođe, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 i Kumanovim sporazumom iz 1999. godine, zahtevamo povratak 999 naših snaga bezbednosti na Kosovo, što bi osiguralo bezbednost naših objekata “, rekao je Đorđević.

vucic,

Prema njegovim rečima, tokom briselskog pregovaračkog procesa predsednik Vučić je zemlju stavio u položaj da se gotovo dobrovoljno odrekla državnosti na Kosovu i Metohiji, zauzvrat ne dobivši apsolutno ništa, čak ni ozloglašenu „Zajednicu srpskih opština“, koja je jednostavna NVO bez ikakvog stvarnog autoriteta.

„Ovo je jedinstven slučaj u istoriji kada lider neke države pregovara kako bi dao sve, a ništa ne bi dobio. Uzalud se Vučić, nakon još jedne runde razgovora u Briselu, žalio novinarima da albanska strana ne želi da se složi ni sa jednim njegovim predlogom. Jasno je da im je već sve dao, a sada čekaju ulazak u UN. Stoga smatramo da je Vučić počinio izdaju nacionalnih interesa i da bi trebalo da bude izveden pred lice pravde zbog očitog kršenja ustava Srbije. Naravno, to se neće dogoditi sve dok je na vlasti njegova Srpska napredna stranka. Ali kada dođe do promene vlasti, prvi korak je otkazivanje svih izdajničkih sporazuma koje je Vučić potpisao sa ratnim zločincima – Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem “, zaključio je Đorđević.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

3 KOMENTARA

Ostavite komentar

Najnovije vesti