16.7 C
Belgrade
ponedeljak, 23 maja, 2022

VUČIĆ ZAPOČINJE ISPIRANJE MOZGA: Mediji okreću njegovo biračko telo protiv Putina i Rusije

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Šta će predsednik Srbije uraditi za sada već manje od 60 dana? Prema onome što je u svom autorskom tekstu objavio senator Kris Marfi – izjasniće se o sankcijama Rusiji. Prema rečima Aleksandra Vučića – za dva meseca Marfija će izvestiti o jednom projektu. Kojem, nije poznato, ali provladini mediji već danima sprovode projekat u kojem se Vladimira Putina od velikog zaštitnika interesa Srbije pretvaraju u onog koji bi da „preko leđa Srbije “ vodi svetski sukob i koji misli samo na svoj „goli interes“. Da li bi takva medijska kampanja mogla da utiče na poziv dogovoren za 60 dana?

Uporedio je ruski predsednik status Kosova sa republikama Donbasa i time, pišu tabloidi, otvorio karte i pokazao da misli samo na svoj „goli interes“. Otvaraju li se ovim naslovnicama i karte našeg predsednika i kroz tabloide govori – da ako Putin priznaje Kosovo, onda i zaslužuje da mu uvedemo sankcije?

- Advertisement -

„To služi da pripremi njegovo (Vučićevo) biračko telo koje čita te tabloide, da ih pripremi na ono što će možda doći i da pripremi teren za to da je Putin od našeg pod znacima navoda ‘idola’ postao neki negativac bar iz vizure vlasti“, ocenjuje Draža Petrović, urednik lista Danas.

„To je u stvari jedna vrsta propagande koja obavi svoj posao, znači preko tabloida, i jako važna stvar, preko televizija sa nacionalnom frekvencijom“, napominje Čedomir Čupić, profesor Fakulteta političkih nauka.

Da bismo poruku sa naslovnice tabloida „Informer“ što bolje razumeli, urednik Informera išao je na TV Happy lično da je tumači.

- Advertisement -

„Da li je to dobro za Srbiju, pa nije, da li je to dobro za naše interese, pa nije. Da li smo to neki možda očekivali, možda. Neki su se nadali da to neće baš na takav način reći, ali to se desilo“, kazao je Dragan J. Vučićević.

Nije se, izgleda, nadao ni predsednik Srbije da će američki senator Kris Marfi kroz svoj tekst reći, šta mu je nakon nedavnog susreta u Beogradu Aleksandar Vučić obećao. Piše senator da ga je predsednik nakon uvodnog, formalnog, govora prekinuo i direktno pitao:

„Kris, Kris, Kris… mi se predobro poznajemo. Prestani sa tim formalnostima. Šta želiš da znaš? Reći ću ti“.

„Ok, Aleksandre, odgovorio sam pomalo nervozno. Želimo da znamo ovo – hoćete li stati uz demokratske nacije i sankcionisati Rusiju, ili ćete nastaviti da igrate na obe strane? Nazovi me za 60 dana, proveri jesam li učinio ono što sam ti rekao da ću učiniti“.

„Vrlo precizno je gospodin Marfi preneo ono što sam ja rekao, ali to nikakve veze nije imalo sa sankcijama, ama baš nikakve veze. Niti je u tome delu razgovora bilo o sankcijama, ticalo se jednog specifičnog i posebnog projekta“,  rekao je potom Vučić.

Kako god ih zvali, sankcijama ili projektom, predsednik nas uverava da ih on neće uvoditi pod pritiskom.

„Baš me briga i za zapadne ambasade i za istočne ambasade, baš me briga i za Amerikance i za Ruse i za Evropljane i za sve ostale, donosiću odluku u skladu sa interesima Srbije, makar sam na svetu ostao, izabran sam i ovih pet godina ću tako da donosim odluke“, rekao je predsednik Vučić.

„To je za domaće biračko telo koje njega posmatra kao nekog neustrašivog Don Kihota koji se sam bori protiv vetrenjača, a naravno da je stvar drugačija“, navodi Draža Petrović, urednik lista Danas.

I da promena Vučićeve politike neće čekati pet godina, dodao je Petrović.

Sa „kuvanjem žabe“ je, kaže Petrović, odnosno promenom mišljenja svojih glasača – već krenuo.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti