VUČIĆ: Večeras će narod videti sa kakvim monstrumima smo imali posla

Obavezno pročitajte

Donećemo večeras odluku, danas će razgovarati Tužilaštvo, oni znaju šta im je činiti i šta će biti objavljeno. Nećemo prikazati ono što je najmonstruoznije, zbog zahteva roditelja, ali će narod videti sa kojim monstrumima smo imali posla – rekao je predsednik Aleksandar Vučić pred večerašnju sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Aleksandar Vučić FOTO: ATA ImagesAleksandar Vučić FOTO: ATA Images

– Pre kraja godine počećemo fizičke radove na izgradnji metroa – rekao je Vučić na konferenciji za novinare koju je u Palati Srbija održao sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo.

- Advertisement -

Na pitanje da li se mogu očekivati pritisci iz Evropske unije zbog saradnje s Kinom odgovorio je da Srbija nikada nije bila izložena političkim, ekonomskim ili nekim drugim pritiscima „pošto stalno govore da je visoka cena saradnje s Kinom“.

Vučič je istakao da da će se saradnja s Kinom, koja doprinosi razvoku Srbije, nastaviti. Kazao je da su Kinezi spasli smederevsku Železaru i da zahvaljujući njima radnici nisu ostali na poslu.

Naveo je i da Krizni štab nije uveo najstrože epidemiološke mere protiv širenja  koronavirusa jer jedan dan zaključavanja Srbiju košta oko 190 miliona evra.

On je istakao i napredak u saradnji dve države i naveo da je u poslednjih pet godina za 15 puta povećan izvoz iz Srbije u tu zemlju.

– U prethodnom periodu smo napravili ogroman pomak u saradnji s Kinom i u poslednjih pet godina Srbija je za 15 puta poveća izvoz u Kinu – naglasio je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock

On je podsetio da je Kina treći najveći trgovinski partner Srbije, ali i da su brojevi o izvozu u tu zemlju i dalje niži u odnosu na uvoz.

Istakao je da je prijateljstvo dve zemlje zasnovano na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i politike „jedne Kine“, kao i na „ličnom prijateljstvu“ njega i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Vučić je naveo da je za nekoliko meseci poljoprivredna trgovinska razmena dve zemlje povećana sa 29 na 55 miliona evra i zahvalio kineskim kompanijama na investicijama u poljoprivrednu i prehrambenu industriju.

Najavio je i nove infrastrukturne projekte koje će sprovoditi kineske firme, kao i završetak radova na obilaznicama oko Kragujevca i na brzoj saobraćajnici od Požarevca do Golupca.

– Za Svetog Nikolu i Novogodišnju noć moći ćemo da idemo do Požege auto-putem. Do Zlatibora neće biti potrebno više od dva sata vožnje – istakao je on.

Vučić je naglasio da je Kina pomagala Srbiji u sektoru zdravstva od početka epidemije koronavirusa i podsetio na otvaranje dve laboratorije za testiranje na koronavirus „Vatreno oko“.

– Naš je posao da ubrzamo vakcinaciju i sad imamo dovoljno vakcina i očekujemo još – dodao je Vučić, koji je sinoć dočekao avion iz te zemlje sa 500.000 vakcina proizvodjača „Sinofarm“.

On je kazao da se nada da će kineski predsednik održati svoje obećanje i posetiti Srbiju i poručio mu da ga čeka.

Ostavite komentar

Najnovije objave

IVICA DAČIĆ ČESTITAO MANDIĆU: „Srbi će u drugom krugu biti odlučujući faktor“

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić čestitao je Andriji Mandiću zbog rezultata u prvom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori,...

Još priča na sličnu temu