17.6 C
Belgrade
nedelja, 14 avgusta, 2022

VUČIĆ: Već su počeli pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su već počeli pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini, i da očekuje još pritisaka.

Dodao je da taj pritisak nije došao od francuskog predsednika Emanuela Makrona, već da je sa njim danas razgovarao o zapadnom Balkanu.

Vučić je za TV Pink izjavio da očekuje veliku krizu i da je napravio grešku „što nije slušao Kineze” i što Srbija nije nabavljala sirovine, ugalj i naftu čim je Kina to počela da čini.

- Advertisement -

„Imamo svega dovoljno, ali će nafta i gas na nas ostaviti veliki ekonomski trag. Užasno me je strah, mi pumpamo gas u Banatski dvor, imamo i naftu, ali nisam zadovoljan”, rekao je Vučić.

Predsednik je ponovio da građani ne moraju da nabavljaju namirnice jer je država obezbedila mleko u prahu, so, konzerve hrane.

„Srbija ima snažnu ekonomiju i kroz ovu krizu će proći ne lako, ali lakše nego mnogi drugi”, rekao je Vučić.

- Advertisement -

Bezbednosna situacija nije idealna za Zapadni Balkan i naša udržanost i opredeljenost da zemlju razvijamo, biće od suštinskog značaja za očuvanje mira, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je za TV Pink istakao da će kriza oko Ukrajine i energetska kriza ostaviti posledice po svetsku ekonomiju.

Takođe, naveo je da je predsednik Rusije Vladimir Putin u svom obraćanju o Ukrajini večeras govorio ono što misli, uz primedbu da su poruke svih zapadnih političara iste, što, kaže, govori o težini naše pozicije.

„Kada sam sa Putinom razgovarao u Sočiju, rekao sam da nikada nisam video takvu odlučnost kod njega. Mislim da ga dobro poznajem, i mislim da sam jedan od retkih koji je rekao da će stvari ići u ovom smeru. Slušao sam večeras Putinovo obraćanje i to je bio Putin kakvog poznajem. Govorio je ono što misli, posebno o Lenjinu”, rekao je Vučić.

Podsetio je da je Putin rekao da je autor i arhitekta sovjetske Ukrajine Lenjin, a onda, u nešto oštrijem tonu, da Ukrajina sprovodi dekomunizaciju i uništava spomenike Lenjinu, pa će Moskva da završi tu dekomunizaciju, aludirajući da je Lenjin bio tvorac i granica sovjetske Ukrajine, koje, onda, bar iz moralnih principa ne bi trebalo da postoje.

„Ali, mali smo mi suviše da ulazimo u to…”, ukazao je predsednik. Dodao je da su, nakon toga, stigle iste poruke sa Zapada, potpuno isti tvitovi Borelja, Fon der Lajen, Šarla Mišela.

„Oni su želeli da pokažu unisonost i jedinstvenost u porukama, i to pokazuje težinu našeg položaja. Srbija je na EU putu, podržava integritet Ukrajine i 85 odsto naše nacije, koja šta god da se desi, biće na strani Rusije. I to su činjenice. Ali, kao predsednik Srbije, imam obavezu da obezbedim mir i sigurnost za građane”, rekao je Vučić.

U tom smislu, naveo je da bezbednosna situacija nije idealna za Zapadni Balkan, ali da će nasa uzdržanost i opredeljenost da razvijamo zemlju, biti od suštinskog značaja za aočuvanje mira.

Dodao je da je Vojska Srbije danas neuporedivo snažnija, od ostalih u našem region, za razliku od JNA, sa čime ljudi obično porede srpsku armiju danas.

„Stvari su se promenile i mi moramo da pokažemo veću odgovornost nego drugi u očuvanju mira i stabilnosti”, poručio je predsednik Srbije.

Dodao je i da će u ekonomiji ceo svet imati problema, jer dolaze sankcije oko gasovoda – rastu cene nafte, uglja, pšenice , kukuruza, žita…

„Jesam zabrinut, ali želim ljude da umirim – imaćemo hrane i vode uvek dovoljno za stanovništvo”, poručio je Vučić.

U tom smislu, najavio je da će večeras imati poseban razgovor sa ministrom Sinišom Malim o nabavci novih količina nafte.

Ponovio je da je sam napravio grešku, što se nadao boljem od onoga što je, ispostaviće se, realno, ali i istakao da građani ne treba da brinu jer svega ima dovoljno.

„Ne moraju ništa posebno da nabavljaju, svega imamo dovoljno, ali će u ekonomskom smislu veliki trag ostaviti nafta i gas. Užasno me je strah, mi pumpamo Banatski dvor, imamo i ne male količnine nafte, jer može nešto da se smiri na 10 dana mesec dana…., ali sve je otišlo u pogrešnom smeru.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti