VUČIĆ UŠAO U ISTORIJU: Prvi osuđeni predsednik!

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić silno je želeo da uđe u istoriju i da ga buduća pokolenja ove zemlje po nečemu pamte. Njegov trud se konačno isplatio. Šef naše države je zaista ušao u istoriju – postao je prvi predsednik jedne zemlje koji je osuđen i to u momentu dok obavlja predsedničku funkciju.

Vučić je, naime, osuđen zbog povrede časti i ugleda političkog oponenta, lidera Dveri Boška Obradovića. Više puta ga je nazivao lopovom, secikesom i fašistom, a sada će zbog toga morati da iskešira 200.000 dinara, plus zatezne kamate.Boško Obradović, FOTO: ATA ImagesBoško Obradović, FOTO: ATA Images

Povod za Obradovićevu tužbu bila su dva gostovanja Aleksandra Vučića na TV Pink od 13. i 16. februara 2019. godine, u kojima ga je nepristojnim i zastrašujućim epitetima „počastio“ u uživo prenosu.

- Advertisement -

Vučić osuđen zbog laži o Bošku Obradoviću!

– Ovo je veliki dan i istorijski trenutak kada je nezavisno sudstvo u Srbiji donelo prvu sudsku presudu protiv Aleksandra Vučića kao ne samo pojedinca, već i simbola aktuelne vlasti. Ovom presudom je odbranjena moja čast i ovo je velika satisfakcija za mene lično, moju porodicu i Srpski pokret Dveri u celini. Niti smo fašisti niti smo lopovi, niti predsednik SNS i Srbije sme tako da nas naziva u medijima bez ikakvih dokaza – naveo je Obradović nakon presude i dodao:Vučić osuđen zbog povrede ugleda i časti Boška Obradovića, FOTO: Privatna arhivaVučić osuđen zbog povrede ugleda i časti Boška Obradovića, FOTO: Privatna arhiva

– To što u Srbiji vlada fasadna demokratija, što nema slobode medija i poštenih izbora, što su institucije zarobljene, ne znači da predsednik SNS može da radi šta hoće i da se svakodnevno preko režimskih medija obračuva sa političkim neistomišljenicima, ili izdaje takve naloge svojim horovima. Pozivam Aleksandra Vučića da se izvini zbog ovih reči, a sve režimske medije da prenesu vest o ovoj presudi.

Istini za volju, za Vučića ovo nije neki veliki iznos, ali važnija od same cifre isplaćivanja naknade svakako jeste činjenica da se ovako nešto nikada nije dogodilo nijednom predsedniku. Ne samo države Srbije, već nijednom predsedniku bilo koje zemlje. Niko nikada ko je obavljao tu državnu funkciju nije osuđen jer je nekog nazvao fašistom, čak ni u najprimitivnijim i najzaostalijim zemljama sveta, a bilo je svakakvih lidera.Aleksandar Vučić FOTO: ATA ImagesAleksandar Vučić FOTO: ATA Images

Što se Srbije tiče, bivši predsednik Boris Tadić kažnjen je jednom prilikom prekršajno od strane gradskog sudije, jer je sa tadašnjom ministarkom sporta Snežanom Samardžić i predsednikom Skupštine grada Aleksandrom Antićem nazdravio šampanjcem na kvalifikacionom meču za Svetsko prvenstvo Srbija – Rumunija na „Marakani“, u znak proslave jer se naša fudbalska reprezentacija plasirala na Mundijal 2010.

Slobodanu Miloševiću se sudilo pred Haškim tribunalom zbog genocida i ratnih zločina na Balkanu, ali za pet godina koliko je proveo u Hagu, bivši predsednik SR Jugoslavija nije osuđen pred međunarodnim institucijama, a nikada ni za šta nije osuđen ni u matičnoj državi. U međuvremenu je preminuo 2006. godine, a da li bi bio osuđen u Hagu i na koliko godina, ostaje misterija.

No, za povredu časti i ugleda jer je nekog od političkih protivnika nazvao fašistom, niko nije osuđivan, pa čak ni ozloglašeni Milošević. Takođe, nikada u svetu nije zabeležen ovakav slučaj koji je zadesio  Vučića.Slobodan Milošević, Printscreen/YoutubeSlobodan Milošević, Printscreen/Youtube

Tačno je da su zbog mita i korupcije osuđivani bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi, zatim italijanski premijer Silvio Berluskoni, hrvatski premijer Ivo Sanader, kao i predsednici Kirgistana Almazbek Atambajev, lider Ekvadora Rafael Korea i drugi.

Niko međutim od njih, niti od bilo kojih drugih lidera nije osuđen ni za šta dok je bio na funkciji, već tek kada bi sišao sa vlasti.

Aleksandar Vučić je postavio standarde i podigao lestvicu na viši nivo. Osuđen je jer je nekog nazvao fašistom u momentu dok je obavljao i dok i dalje obavlja funkciju predsednika Republike.

Time je učinio ono što je oduvek želeo. Upisao se u istoriju, a da li će ga udžbenici pamtiti i beležiti i po nekim drugom neslavnim dostignućima, ostaje da se vidi u budućnosti.

Ostavite komentar

Najnovije objave

FILMSKI DEBI AKADEMIKA MRĐANA BAJIĆA

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Mrđan Bajić, inače jedna od najvećih uzdanica odlazećeg predsednika SANU Vladimira...

Još priča na sličnu temu