Vučić uoči sastanka sa Putinom: Rusi žele da imaju Srbiju za saveznika na Balkanu

Obavezno pročitajte

Ako na nekog Srbija može da se osloni u međunarodnoj areni to je Rusija, u to nema nikakve sumnje, a isto tako oni mogu na nas da se oslone, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da su odnosi dve zemlje prijateljski i bratski.

On je istakao i da je potrebno da bi građani Srbije živeli bolje da naša zemlja ima dobre odnose i sa Rusijom, EU i svim drugima.

- Advertisement -

– Nećemo mi da gubimo svoje prijateljstvo, (sa Rusijom) čak i da nemamo ništa od svega toga što je racionalno, samo zato što nam to neko naređuje, imamo svoju politiku i hoćemo da budemo svoj na svome i ništa više – rekao je Vučić iz Sočija za TV „Hepi“.

Kako je naveo, „neki Evropljatni pitaju zašto ideš kod Putina“?

– Jer vi čekate u redu, nekada čekate i tri sata kada dolazi na sastanak, a ja ne moram da čekam tri sata i zbog toga idem – rekao je Vučić, dodajući da isto važi i za Kinu koju svi hoće da privuku za sebe.

Kako je kazao, „ne treba samo oni da imaju korist a mi da propadnemo“.

– Zato smo otvorili vrata i Srbija neće da vodi samodovoljnu politiku, već ćemo da sarađujemo sa svima i da vodimo politiku kako mi hoćemo u interesu našeg naroda – rekao je on.

Dodao je i da Srbija nije ništa učinila protiv ruskih interesa iako to nije bilo lako, jer je bilo bezbroj pritisaka. Vučić je dodao da Rusija podržava Srbiju u najvažnijim stvarima, oko Kosova i Metohije i da dve zemlje dobro sarađuju u vojnim, ekonomskim, privrednim temama.

Upitan da prokomentariše navodne zahteve Zapada da Rusija po zahtevu Srbije pusti Kosovo u UN, Vučić je rekao da je „to vreme prošlo“ i da danas takva opasnost ne postoji. Dodaje da su Rusi uvek govorili da će da prate Srbiju u onome što bude želela oko KiM.

– Rusi žele da imaju Srbiju za saveznika na Balkanu, to je logično – istakao je on.

Predsednik Srbije je ocenio i da je „Putin uspeo da podigne Rusiju, zato im toliko smeta, koja i dalje nije ekonomski, ali je politički činitelj zahvaljujući Putinovoj snazi i da je on zaslužan za snažno mesto Rusije u svetu“.

On je objasnio da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti, a da vojnu neutralnost možete imati samo ako ste vojno snažni.

– Kako ćete da snažite armiju, ukoliko se ne naoružavate i ne opremate, a onda i jedni i drugi i treći prate svaki vaš potez, gde ste uzeli puske i avione – napomenuo je Vučić.

On je objasnio i da su danas lošiji uslovi za prodaju oružja i da se svi zato bore za svoje mesto i da zato nisu slučajni napadi na namensku industriju jer je, kako kaže, „važno uništiti konkrurenciju pa makar i malu srpsku“.

Podsetio je koliko je Srbija napredovala kada je u pitanju opremanje vojske.

– Mi ćemo za mesec dva imati 14 migova-29, lovaca sa posebnim radarskim sistemom, stiže devet helikoptera H-145 što za vojsku, što za policiju, stiže i stiglo je četiri MI 35, što su leteće tvrđave, stigla su tri MI-17 , naručili smo super pume… – naveo je Vučić.

On je dodao da neće ni da govori o raketama, „Nori“, oklopnim vozililima, „Lazaru“, dodajući da smo sistem za protivazdušnu odbranu već platili.

„Vučić nije poslušan“

Komentarišući izveštaj Pentagona, kaže da se sve dešava u sklopu različitih pritisaka i da ima krugova koji smatraju da „Vučić nije poslušan“.

– To govori o dobroj politici Srbije, da je Srbija snažnija, a to je moj posao – ukazao je Vučić, ističući da ste smetnja mnogima kada ste snažniji, kao i da to mnogima u okruženju ne odgovara.

Vučić je rekao i da je Soči grad koji se neverovatno izmenio i izgradio od kada je prvi put bio u njemu 2013. godine, a da je posebno zadovoljan što tome doprinose i srpski građevinari.

– Svi zatvraju svoja tržišta, a mi smo srećni sto su za nas otvorili svoja – kazao je Vučić.

On je istakao i da su ih „sankcije naterale da misle o svojoj proizvodnji i da ne zavise od preživljavanja“.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu