Vučić u Tirani na Samitu EU i Zapadnog Balkana

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Tirani gde učestvuje na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana. Samitom predsedava predsednik Saveta EU Šarl Mišel, a prisustvuje i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Samit lidera EU – Zapadni Balkan održava se u Tirani, prvi put u regionu, a pored najvišnih zvaničnika EU, na ovom skupu učestvuje i lideri 27 zemalja članica, kao i regiona, među kojima je i predsednik Srbije.

- Advertisement -

Tokom Samita u glavnom gradu Albanije Aleksandar Vučić će imati i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar De Kro, kao i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Mark Rute. Sastaće se i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Na Samit ide da bi se borio za interese srpskog naroda

Kako je rekao predsednik Vučić, na Samit Tiranu ide kako bi se borio za interese srpskog naroda.

„Za mene je veoma teško da razumem taj jezik dve strane, pritom ništa nismo uradili, gledamo kako živu glavu našem narodu da sačuvamo, to je izazvalo jed, gnev i bes, ali zaključak je sledeći – nisam siguran, ali svakako će nekakve koristi biti od mog odlaska u Tiranu, a ako ne bih otišao, možda i ne bi bilo koristi, ali bi bilo velike štete za našu zemlju“, rekao je Vučić prenosi RTS.

Predsednik Srbije će, pored toga, prisustvovati i potpisivanju Roming deklaracije između mobilnih operatera Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, saopštila je pres služba predsednika.

Glavne teme samita u Tirani su zajedničko rešavanje posledica sukoba u Ukrajini, intenziviranje političkog angažmana, jačanje bezbednosti i izgradnja otpornosti na strano mešanje, suočavanje sa izazovima migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

„Samit je prilika da se ponovo potvrdi ključni značaj strateškog partnerstva između EU i Zapadnog Balkana, regiona sa jasnom perspektivom EU“, saopštila je EU.

Prema zvaničnoj agendi samita u Tirani, predviđeno je potpisivanje sporazuma EU i zemalja Zapadnog Balkana o smanjenju cena rominga, posle čega će biti održane plenarne sesije.

Učesnici samita treba da usvoje i deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU za zemlje Zapadnog Balkana i ubrzanje tog procesa.

Na kraju je predviđena i zajednička konferencija za medije na kojoj će govoriti predsednik Savet EU Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

IGRA JE GOTOVA! BORELJ I ESKOBAR DEMANTOVALI VUČIĆA: Sporazum o Kosovu je OBAVEZUJUĆI i BEZ njegovog POTPISA!

Nije prošlo ni 24 sata od sastanka u Ohridu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao je da ubedi javnost...

Još priča na sličnu temu