VUČIĆ U PANICI: Moskva protiv Vučića, Primakov preuzima Srbiju!

Obavezno pročitajte

Vučić i Primakov

Jevgenij Primakov biće imenovan na mesto direktora “Ruske saradnje” (Rossatrudnicevstvo), izjavila je za RIA novosti Eleonora Mitrofanova, rukovodilac “Ruske saradnje”.

Ova informacija dobija na značaju ako se zna da je Primakov, kontraverzni novinar i član ruske Dume, krajem marta prošle godine, u jeku antivladinih demonstracija u Beogradu, nudio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da napravi tehničku vladu sa liderima Saveza za Srbiju Draganom Đilasom i Boškom Obradovićem, o čemu je “Blic” pisao.

- Advertisement -
Vučić,

Imenovanje na tu poziciju u organizaciji koja finansira sve ruske Domove i nevladine organizacije pod kontrolom Rusije, značilo bi da Jevgenij Primakov kontroliše izvore novca koje ova zemlja upućuje u Srbiju i koje su do sada direktno korišćene za finasiranje demonstracija u zemljama širom sveta u kojima su ugroženi ruski interesi.

Mitrofanova je vest potvrdila za RIA Novosti, a Primakov demantovao na svom FB nalogu, navodeći da se na tu funkciju dolazi ukazom predsednika Rusije, ali da do danas taj ukaz nije potpisan.

Jasan signal

Hoće li do imenovanja doći, znaćemo uskoro. Kakva god odluka da bude, to će biti Putinov jasan signal Vučiću, da li odobrava ili ne njegovu nezavisnu politiku.

– Nezavisna Srbija nikome ne odgovara – kaže za “Blic” izvor iz Vlade koji je upoznat sa napisima u ruskim medijima.

Naš sagovornik kaže i da to “što je Vučić suviše nezavisan Rusiji više ne odgovara”

“Kad postavljate čoveka poput Primakova na takvo mesto, a znate da ćete narušiti odnose sa svojim saveznicima, onda vam je jasna namera – zaključuje naš sagovornik.

“Blic” je pre nekoliko meseci objavio informaciju da je Primakov boravio u Beogradu i da je tada imao konkretnu ponudu za predsednika Srbije.

– Primakov je doputovao u Srbiju 26. marta kako bi uradio intervju. Međutim, nakon što su završili s tim delom, razgovor je krenuo u potpuno neplaniranom i nenajavljenom pravcu. Primakov je ponudio vašem predsedniku da napravi tehničku vladu sa Đilasom i Obradovićem – ispričao je tada izvor “Blica” iz diplomatskih krugova u Moskvi.

“Nepristojna ponuda”

Dok je pokušao da objasni da je prelazna, tehnička vlada najbolje rešenje da se prevaziđa politička kriza koja je postojala u tom trenutku, Vučić ga je prekinuo, poručio mu da je ponuda nepristojna i da nemaju o čemu više da razgovaraju, a zatim je rekao saradnicima da isprate gosta.

Budući da je njegov predlog predsednik Srbije glatko odbio, Primakov je neposredno pred Vučićev dolazak u Soči u decembru na razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, na svojoj televiziji pojačavao pritisak i kampanju protiv Srbije.

Vučić: Nismo bili sami, postoji službena beleška

Aleksandar Vučić je na pitanje da li je tačno pisanje “Blica” i da li mu je Primakov nudio prelaznu vladu sa liderima SZS, rekao da bi “svako ko bi mu to ponudio bio grubo odbijen”. On je potvrdio da je Primakov bio kod njega.

– Jeste, postoji službena beleška o tome, nismo bili sami, ali svako ko bi mi ponudio vladu na godinu ili ne znam koliko sa onima koji su pokrali Srbiju, poput Đilasa, Mlađe Đorđevića, Obradovića ili Jeremića, bio bi odbijen – rekao je Vučić.

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu