VUČIĆ: Težak razgovor, zastupali smo interese Srbije

Obavezno pročitajte


Vučić o razgovoru sa kosovskim zastupnicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da se od septembra otvore neke druge teme u dijalogu sa Prištinom, uključujući najtežu, pitanje imovine.

Važna pitanja smo pokrenuli u Briselu, ali biće teško, jer ne razgovaramo samo sa Prištinom, već i sa Briselom i sa najmoćnijim zemljama koje su priznale Kosovo, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

„Dobro smo se pripremili za sastanak, dobro smo ga vodili i na najbolji način zastupali interese Srbije”, preneo je Vučić novinarima nakon sastanka u Briselu.

- Advertisement -

Ponovio je da od srede slede razgovori na tehničkom nivou, a da će se od septembra otvoriti i neke druge teme, poput najtežeg pitanja – imovine.

„Tražio sam i Zajednicu srpskih opština… Videćemo kada će to doći na dnevni red”, rekao je Vučić.

On je ponovio da razgovori koje Beograd vodi u Briselu nisu nimalo laki.

„Teško je, ali nismo ni očekivali da nam bude lako u Briselu”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Trgovinski sporazum dobar za sve
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je jedna od tema današnjih razgovora u Briselu bila i ekonomija, te ukazao da je potrebno da se dođe do trgovinskog sporazuma, koji bi bio dobar za obe strane, i za Beograd i za Prištinu.

„Nisam siguran da su svi razumeli da treba da se razgovara o ekonomiji, neki su došli da pričaju o ratnoj odšteti… Odbio sam to i rekao da nema smisla da o tome razgovaramo”, preneo je Vučić novinarima u Briselu, prenosi Tanjug.

Kako kaže, Beograd se zalaže za ukidanje svih barijera, ali da niko ne može da nameće da moramo da primamo nešto sa pečatom i natpisom „Republika Kosovo”, koju ne priznajemo.

„Da nađemo nešto… da napravimo trgovinski sporazum dobar i za jedne i za druge. Imamo šta da ponudimo, nadam se da i Priština ima šta nama da ponudi i verujem da to može da bude u korist pravljenja dobrog okruženja”, rekao je Vučić.

Od septembra neke druge teme u dijalogu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da se od septembra otvore neke druge teme u dijalogu sa Prištinom, uključujući najtežu, pitanje imovine, te naveo da je on tražio da to bude formiranje Zajednice srpskih opština, dok je Priština, kaže, imala neku drugu ideju.

Vučić je nakon nastavka dijaloga u Briselu ponovio da Beograd i Priština imaju dijametralno suprotne zahteve.

„Ne možete pobeći od onoga što je potpisano i na tome ćemo nastaviti da insistiramo”, rekao je Vučić novinarima.

Predsednik je istakao da je Srbija bila ozbiljna i odgovorna i da se to videlo tokom dijaloga.

„Mi smo došli da napravimo napredak, a sad neka Evropljani procenjuju kako i na koji način je druga strana tome pristupila”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Tražili smo da otvore arhive tzv. OVK
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Briselu, posle dijaloga sa Prištinom uz posredovanje EU, da je razgovarano o nestalim i interno raseljenim osobama, kao i ekonomiji.

Srbija je, kaže, stavila do znanja da nikada neće štititi bilo koga i da zbog porodica koje su izgubili bližnje želi da budu pronađena mesta gde su sahranjeni.

On je preneo da se kao nestale osobe vodi 1.643, odnosno 1.644 osobe, od kojih su 570 Srbi.

„Rekli smo da želimo da odgovorimo na sve zahteve Albanaca, da pokažu mesto na mapi gde god im se čini da bi mogli biti, da smo spremni zajedno sa njima i EU da potražimo dali nešto ima ili ne. Ali smo tražili isto pravo za nas jer nismo imali pristupa do sada lokacijama na Kosovu, kao što su Košare, Istok i druga mesta”, rekao je on.

Vučić je kazao da će se razgovor na tu temu nastaviti iduće srede na tehničkom nivou, a da će potom biti pokušano da se pronađe politički konsenzus.

„Suština je da su Albanci tražili da se otvore sve vojne i policijske arhive, ali smo rekli da moraju da otvore arhive takozvane OVK, da bismo mogli da vidimo gde su ubijani Srbi i drugi nealbanski živalj”, objasnio je on.

„Kako smo to izgovorili kao da smo tražili da naselimo celu zemlju na Merkuru ili Veneru za sedam dana”, konstatovao je Vučić.

Rekao je da su dogovoreni principi, a jedan je da će se raditi zajednički sa Crkvenim krstom, prihvatiti pravila i iskazati politička volja za potragom za nestalim licima.

Kada je reč o interno raseljenima rekao je da ih ima oko 220.000, od kojih su 177.000 Srbi, prenosi Tanjug.

„Nikada nije postojao ratni konflikt kao na Kosovu da se samo 1,9 odsto stanovništva vratilo na ognjišta. Nadamo se da ćemo naći rešenje za ovo pitanje”, rekao je on.

Vučić je podvukao da onima koji žele da se vrate mora biti garantovana bezbednost i sigurnost.

Neki nisu razumeli teme sastanka
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se plaši da neki, koji su došli na nastavak dijaloga, nisu razumeli teme sastanka, a to su bile nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija, već su na direktan ili indirektan način govorili o priznanju Kosova.

Vučić je, za Pink, objasnio da su obe delegacije imale odvojene bilateralne sastanke sa EU, a potom zajednički sastanak, prenosi Tanjug.

Na konstataciju da je kosovski premijer Avdulah Hoti nakon sastanak izjavio da za nekoliko nedelja očekuje pravno obavezujući sporazum i pitanje da li je o tome razgovarano, Vučić je kazao da naravno da nije.

„Kada bih rekao da je on dvadeset puta ponovio „dve zemlje”, a ja svaki put ponovio „jedna zemlja i jedna autonomna pokrajina”, onda vidite da je neko došao ne da razgovara već da misli da postoji mogućnost za neku snažniju ucenu da se prihvati što je njihov interes. Tada se osmehnete i gurate dalje, borite se za interese svoje zemlje”, objasnio je on.

Očekujemo mnogo od EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem razgovarao o značajno većim iznosima iz IPA fondove, kao i o značajnom uplivu Srbije i regiona u investicioni ciklus za koji će se, kako kaže, odluka doneti u septembru.

„Očekujemo mnogo od Evropske unije”, rekao je Vučić za TV Pink i zahvalio Varheljiju na tome što je iskren prijatelj Srbije.

„Sve što može, čini da našoj zemlji pomogne. Znate da to ne govorim češto, ali on je veliki prijatelj Srbije, da li zato što je Mađar ili zbog drugih razloga… Mislim da je izuzetan čovek”, rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da će večeras u Briselu imati još dve večere, sa dvojicom premijera, pa će ujutro nazad za Beograd gde ga, kaže, očekuje nastavak konsultacija o formiranju Vlade Srbije.

Sourcepolitika

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Petković o obdukciji ubijenih Srba: Šta Priština lažira, zašto je Euleks isključen iz istrage?

Ne zna se zbog čega Euleksu nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi zajedno sa Kosovskom policijom prilikom pretresa nakon...

Još priča na sličnu temu