Vučić raspisuje izbore da bi izbegao scene iz Belorusije?

Obavezno pročitajte

Vučić i vanredni izbori

Najava vanrednih parlamentarnih izbora, pre nego što se još ni aktuelni skupštinski saziv nije do kraja konstituisao, a nova Vlada formirala, planetarni je presedan, kaže urednik Nove srpske političke misli, Đorđe Vukadinović za Direktno.rs.

Iako je na nedavno održanim parlamentarnim izborima vladajuća Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića osvojila 188 skupštinskih mandata, što je javnosti predstavljeno kao „istorijski rezulatat“ kakav nikad nije viđen u istoriji, predsednik Srbije već je najavio mogućnost održavanja novih, vanrednih parlamentarnih izbora za 2022. godinu.

- Advertisement -


Ova najava šokirala je srpsku javnost, imajući u vidu apsolutnu dominaciju SNS, koja nema nikakvih prepreka da samostalno formira vlast i preuzme odgovornost za politički život u zemlji. Nakon ovih izbora ostvarila se želja Nebojše Stefanovića iz 2014. godine:

– Voleo bih da građani svojim izlaskom na birališta omoguće lideru Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću da ima neometanu mogućnost da sam odlučuje o tome kako želi da Srbija izgleda.

Postavlja se opravdano pitanje šta su motivi Aleksandra Vučića da u uslovima kada ni akuelni skupštinski saziv nije konstituisan do kraja, a nova Vlada još nije ni na vidiku, da već počne da razmišlja o vanrednim izborima?! Da li se ovim potvrđuje stara poslovica „Čuvaj se svojih želja, možda se i ostvare“, te se Aleksandar Vučić već uplašio mogućnosti da sam odlučuje, bez opozicije u parlamentu, o budućnosti Srbije?!

Predsednik Demokratske stranke, Zoran Lutovac, kaže za Direktno.rs, da najavu Aleksandra Vučića možemo posmatrati iz dva ugla:

– S jedne strane, njegove reči ne znače mnogo, jer se pokazalo da jedno govori, a dugo radi. Setite se njegovih reči da se neće kandidovati za predsednika Srbije, a danas daje izjavu upravo sa tog mesta. S druge strane, to je njegova manipulacija da bi se svi u društvu bavili time, čime bi se skrenula pažnja sa suštinskih problema. Mi se sada bavimo time, spomenikom u Beogradu i drugim pitanjima koja su od drugorazrednog značaja.

Lutovac je mišljenja da bi nakon ovih nelegitimnih izbora bilo i logično da se održe novi, uz puno poštovanje demokratskog procesa.

– To podrazumeva slobodu medija i pun pristup opozicije sredstvima informisanja. To se, naravno, neće desiti ako bude zavisilo od njega. Zato je neophodno da građani, opozicija i demokratske snage u društvu izvrše pritisak na vlast da bi to omogućili.

Lutovac smatra da pritisak treba biti unutrašnji (građani) i spoljašnji (EU i međunarodne organizacije).

– Iako je Briselu važnija stabilnost od demokratije, na nama je da pokažemo da je to pogrešno i da istrajemo u zahtevima da je demokratija jedini i pravi izbor, te da bez demokratije nema ni stabilnosti. Tražimo isto što već postoji u zemljama stabilne demokratije. Ne smemo dozvoliti da nam se dogodi beloruski scenario – zaključuje Lutovac.

Politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka, Zoran Stojiljković, u izjavi za Direktno.rs, smatra da su se vanredni parlamentarni izbori mogli očekivati.

alt="Aleksandar Vučić"

– Ja sam već predvideo da nova Vlada neće imati pun mandat i da ćemo krajem 2021. ili početkom 2022. godine, zajedno sa predsedničkim imati i vanredne parlamentarne izbore – kaže Stojiljković.

Očito je, ističe Stojiljković, da Aleksandar Vučić nije zadovoljan „nikad viđenim izbornim rezultatom u istoriji“.

– On je pokušao da spuštanjem cenzusa na tri odsto pokuša, da u uslovima bojkota izbora, legitimiše novi parlament i stvori lojalnu opoziciju, što očito nije uspeo, jer nije bilo natpolovične izlaznosti. Mi sada imamo parlament koji nije ni kredibilan, ni reprezentativan.

Stojiljković podseća da je Srbija već decenijama u ciklusima vanrednih izbora.

– Vučić stalno pokušava da legitimizuje svoju moć. Sa druge strane, spajanje predsedničkih i parlamentarnih izbora bi bila dobra stvar za SNS koja je „pojela samu sebe“. Rejting SNS nije isti sa Vučićevim, te bi njegovo ime mobilisalo naprednjačko biračko telo. Tu su još i beogradski izbori, koji se jedini mogu smatrati neizvesnim – zaključuje Stojiljković.

Za urednika Nove srpske političke misli, Đorđa Vukadinovića, sva ta Vučićeva priča služi da se zamaskira činjenica da neće moći da vlada četiri godine sa ovakvim parlamentom.

– To je dokaz Vučićevog taktiziranja kojem je sklon. Indirektno, to je potvrda da ova skupština i buduća vlada nemaju dovoljan legitimitet. Skupština ne reprezentuje političko raspoloženje i Vučić je toga svestan. S druge strane, to je i potvrda uspešnosti bojkota izbora. Mi sada imamo „krnji parlament“. Vučiću je na umu i Lukašenko, te sigurno želi da izbegne i taj scenario – kaže Vukadinović za Direktno.rs.

Vukadinović smatra da Vučić ovom najavom želi da predupredi zahteve opozicije, ali da izgleda tako da se javnosti čini da on ne popušta.

– Ovim Vučić želi da smanji pritisak opozicije i prikaže svetu da je sve u redu. Izbori će biti stvar procene Vučića i zavisiće od jačine opozicionog pritiska i ekonomske krize – izjavio je Vukadinović.

Na pitanje, da li Vučić najavom vanrednih parlamentarnih izbora želi da mobiliše svoje biračko telo pred predsedničke izbore, Vukadinović odgovara:

– To je delom tačno, mada Vučić ima stabilno biračko telo. To je pre mobilizacija stranačkih aktivista da se ne uljuljkaju i da stalno budu na nekoj vrsti dokazivanja.

Ostavite komentar

Najnovije objave

SAŠA RADULOVIĆ: Đilasova koalicija nas napada danima (VIDEO)

Marinika Tepić, šesta na listi Srbija protiv nasilja, gostovala je zajedno sa Sašom Radulovićem iz koalicije Dobro jutro Srbijo u Utisku...

Još priča na sličnu temu