24.4 C
Belgrade
petak, 17 septembra, 2021

VUČIĆ: Punopravno članstvo u EU uz kompromis o Kosovu!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je večeras u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.

Predsednik Srbije tom prilikom je podsetio i na važnost reformi.

„Moramo mnogo napora da uložimo u reforme. Posebno su važne reforme u oblasti vladavine prava kojima ozbiljno pristupamo“, rekao je Vučić.

- Advertisement -

On je naveo da je EU najvažniji trgovinski partner Srbije.

„Verujem da ćemo novom snagom uspeti da promenimo odnos građana Srbije i da dobijemo veće poštovanje od predstavnika EU“, rekao je Vučić.

On je zahvalio čelnicima EU za saradnju na najvažnijim infrastrukturnim projektima, kao što je pruga Beograd – Niš – Preševo, poručivši da se da Evropa može da računa na Srbiju.

- Advertisement -

Fabrici: Čvrsto stojimo na vašem evropskom putu

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici u svom obraćanju rekao je da epidemija koronavirusa predstavlja poslednji stres koji testira jedinstvo EU.

„EU je pokazala spremnost da reaguje. Prvi put smo uspostavili jedinstven mehanizam za distribuciju medicinske opreme i vakcina. Pandemija nas nije sprečila da postignemo novi konsenzus za buduće decenije. Nije preusmerila ni naš fokus za zapadni Balkan. Mnogo je posla pred nama, ali čvrsto stojimo na vašem evropskom putu“, rekao je Fabrici.

Svečanost koja se održava u Skupštini grada Beograda započela je izvođenjem himne Srbije i himne EU, Betovenove „Ode radosti“, ali u modernizovanoj verziji.

Dan Evrope je praznik koji se obeležava povodom predstavljanja predloga kreiranja organizovane Evrope Roberta Šumana 9. maja 1945. godine.

Predlog zvani „Šumanova deklaracija“ smatra se pretečom uspostavljanja EU.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti