19.8 C
Belgrade
utorak, 28 septembra, 2021

VUČIĆ I PROTIV TRAMPA: „Preseljenje ambasade nije konačno“

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vučić i protiv Trampa

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević, izjavila je gostujući na televiziji Prva da su srpske službe bezbednosti upozorile državnu delegaciju da će biti tačke 10 tokom razgovora u Vašingtonu. Ona je istakla da preseljenje srpske ambasade u Jerusalim „nije konačna odluka“.
Prema njenim rečima, delegacija Srbije je otišla u Vašington uz saznanje da će biti sprone “tačke 10” i da je prištinska delegacija uslovljavala da će učestvovati u pregovorima u SAD ako se međusobno priznanje nađe na sastanku u Vašingtonu.


Ona kaže da potpisani sporazum zapravo “izjava o namerama” i obavezujući dokument.

- Advertisement -

“Vučić je pokušao da upozori evropske zvaničnike da će ta tačka biti na papiru. Oni su sve vreme tvrdili da to neće biti i da je to samo ekonomski sporazum. Grenel je nagoveštavao da će biti iznenađenja, ali nije bilo konkretnih informacija šta su iznenađenja”, objašnjava Vasiljević, dodajući da je Vučić rekao da Srbija ne može da nastavi pregovore ukoliko “tačka 10” ostane na papiru.

VUČIĆ,

“Napravljena je pauza od dva sata, da bi nakon toga ta tačka bila uklonjena. Vučić je rekao da ne može da nastavi pregovore ukoliko se bude insistiralo na ovoj tački”, ističe ona, najavljujući nastavak razgovora Beograda i Prištine za kraj septembra.

“Nastavak pregovora u Briselu će biti krajem septembra i tad će tema biti osnivanje Zajednice srpskih opština i ekonomske obaveze”, navela je Vasiljević.

- Advertisement -

Ona kaže da preseljenje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim nije definitivna, te da Srbija to nije potpisala.

“Preseljenje ambasade u Jerusalim nije konačna odluka. O sledećim koracima će se razgovarati i to sve zavisi od postupaka Izraela nakon toga. Mi za sada ništa nismo prihvatili i ništa nije potpisano. Ta tačka nije na našem papiru”, kazala je Vasiljević.

Na pitanje kako su na premeštanje ambasade u Jerusalim reagovale arapske zemlje, Vasiljević je navela da su reakcije uglavnom bile pozitivne i da Srbija nema nikakvih zamerki.

“O tome će predsednik govoriti u narednom periodu”, najavila je Vasiljević.

“Lavrov se izvinio zbog Zaharove”

Vasiljević dodaje da je Vučić tokom boravka u Briselu razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Rusije, te da se Lavrov izvinio zbog Fejsbuk posta Marije Zaharove.

“Taj gest je bio neprimeren i nedostojan njene pozocije. Taj razgovor se dogodio dok smo mi bili u Briselu, a gospodin Lavrov se izvinio zbog nekorektnog gesta svoje saradnice. Ne mogu da pričam o detaljima, ono što smo hteli da kažemo je navedeno je u saopštenju”, navela je ona.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti