VUČIĆ PRIZNAO: Očekujem velike pritiske zbog KiM

Obavezno pročitajte

Vučić i pritisci u najavi

Vučić Aleksandar izjavio je da očekuje velike pritiske po pitanju rešavanja kosovskog problema, te da je važno da Srbija, posle izbora, dobije snažnu vladu.

“Ali, da će biti lako za Srbiju – neće”, dodao je Vučić, ali je ponovio da će u tom procesu i Srbija morati da se pita.

- Advertisement -

“Nemamo primedbe na razgovore koje smo imali u EU, kao i u razgovorima sa Grenelom. Uvek sam se na miran način trudio da dobijemo što više. Ako stanu sa zahtevima za prijem u Interpol i u drugim organizacijama i mi ćemo stati sa kampanjom promene stava zemalja o priznanju Kosova”, rekao je Vučić.

Alt="Vučić"

On je dodao da je Hašim Tači sve ovo izveo uz nedvosmislenu podršku SAD i da će njegov stav biti da pristaje na razgovore samo tamo gde su Amerikanci učesnici.

Ne razume, kaže, kako bi to Priština da bude na EU putu, a ne želi, kako je Tači izjavio, da razgovara sa evropskim predstavnicima.

“Za razliku od nas, kojima ništa nije dozvoljeno, njima je, međutim, sve dozvoljeno”, rekao je Vučić.

Ipak, podseća da je Beograd, zahvaljujući pametnoj politici, pitanje Kosova i Metohije vratio za pregovarački sto, čuvajući mir na KiM, a ekonomski razvijajući Srbiju.

Vučić je naveo da ne želi da se bavi unutrašnjim odnosima u albanskoj političkoj zajednici, jer je to njihova stvar, dok je za Beograd važno da Srbi sa KiM dobiju određene garancije.

Rusija prijateljska zemlja, to niko ne može da menja
“Rusija je nama izrazito prijateljska zemlja i to ne može da promeni niko od neodgovornih političara iz Srbije, niti bilo ko drugi”, poručio je Aleksandar Vučić, povodom mogućeg imenovanja na važnu poziciju Jevgenija Primakova, inače bliskog delu opozicije oko Saveza za Srbiju.

Vučić je tako odgovorio na pitanje kako vidi to imenovanje, kakvu poruku Rusija time šalje i kako bi reagovala ako bi Beograd, po nekoj paraleli, imenovao, na primer, Bojana Kostreša za šefa kancelarije za saradnju sa Moskvom.

Podsetio je da je Rusija najmanje 20 puta veća od Srbije, da ima svoju nezavisnu vladu, predsednika, koji ima ogroman uticaj i ugled.

“Oni vode računa o svojim interesima i donose odluke u skladu s tim. Nemam ništa protiv bilo koga. Video sam reakciju ambasadora Ruske Federacija i hvala na korektnosti”, naglasio je Vučić.

Istakao je da je pravo Rusije na svoj izbor, kao što mi ne dozvoljama da bilo ko utiče na to koga ćemo da postavljamo na neke funkcije.

“Bilo bi nekorektno i potpuno sumanuto da utičemo na njihove odluke”, naglasio je Vučić.

Što se tiče paralele s hipotetičkim imenovanjem Kostreša na mesto šefa Kancelarije za saradnju s Rusijom, odgovorio je da to, pored ostalog, nije realno:

“Primakov je iz Jedinsvene Rusije, a Kostreš ne čini mi se da je u ovom trenutku blizu vlasti, ni on nji njegova partija”, naglasio je on.

SourcePravda

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu