14 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

VUČIĆ PRIPREMA TEREN ZA SANKCIJE: Nije naš posao da podilazimo javnom mnjenju- nastavljamo ka EU

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Srbija se nalazi na evropskom putu. Tu nema dileme i nastavićemo snažnije da idemo i borimo se za mesto Srbije u okviru porodice evropskih naroda. To je osnovna poruka kojom je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio svoje obraćanje.

Predsednik Vučić je rekao i da prisustvujemo svetskom sukobu, kao i da uprkos tome što je danas nepopularno u Srbiji, a prema poslednjim istraživanjima, prvi put imamo jasnu većinu građana Srbije, 44 odsto, koji su protiv ulaska u Evropsku uniju Srbija ide ka EU.

- Advertisement -

Predsednik Aleksandar Vučić je, obrazlažući razloge zbog kojih će Srbija snažnije biti na evropskom putu, istakao je da najveći deo inveticija u Srbiji iz EU, uz ogroman nivo trgovinske razmene za Unijom i njenim čalnicama.

„Nije naš posao da podilazimo javnom mnenju. Razumem zašto je deo ljudi ljut na EU, ali građani moraju da znaju šta mi sve radimo sa EU i želim da im ukažem na to da je ono što je pravedeno važno, ali u međunarodnim odnosima ne postoji ljubav, pravda, mi moramo da vodimo računa o našim interesima. Zato je moja poruka svima da će Srbija biti snažnija na evropskom putu. Pred nama su dalje reforme u oblasti vladavine prava, osnaživanje samostalnosti tužilaštva i uspostavljanju jasnijih demokratkih pravila i većeg poštovanja na političkoj sceni“, rekao je predsednik Vučić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine predsednik Vučić je rekao da on ne postoji i pokušaj dijaloga u Berlinu bio je samo pokušaj, jer oni (Priština) suštinski ne žele dijalog.

- Advertisement -

„Od kada je Kurti na vlasti imamo za čak 50 odsto uvećan broj incidenata i napada na Srbe na Kosovu i Metohiji. Bilo ih 128 tokom 2020.godine i mi smo suočeni sa neprimerenim pritiscima i ocenama svega što se zbiva, kao i svakodnevnim kršenjim međunarodnog prava”, rekao je predsednik Vučić i dodao:

„Ako Albanci prekrše Vašingtonski sporazum naš odgovor biće mnogo snažniji. Onda krećemo u dalji i ubrzani rad na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova”, prenosi Tanjug.

Srbija će ostati vojno neutralna

Srbija će ostati vojno neutralna, ni na jednoj teritoriji u okruženju nemamo da nije tu NATO. Naša je želja da budemo jedina ne-NATO zemlja i ostaćemo na toj politici.

„Moj predlog će biti da se u narednom periodu uvede obavezni vojni rok od 90 dana. To nije šest meseci, ni 365 dana, na nadležnim vojnim organima je da pokažu računicu. Time se stiče obaveznost, time muškarci dobijaju na zrelosti, da nauče šta je rodoljublje, šta je posao, obaveza”, rekao je Vučić.

Nisu poskupele ključne stvari

Srbija se bori da drži pod kontrolom inflaciju, ali ne urušavajući fiskalni sistem.

„Borićemo se da držimo pod kontrolom inflaciju na svaki mogući način, ali ne urušavajući naš filskalni sistem”, rekao je Vučić.

Dodao je da je najlakše smanjiti PDV, ali je postavio pitanje šta ćemo da radimo za godinu dana.

 Od 1. juna 100 evra mladima

 U naredne dve godine, ako uspemo da održimo stabilnost na ovakav način, ićićemo na značajno uvećanje penzija i plata.

 „Rast penzija će morati da prati rast plata, jer drugačije će penzioneri uvek biti zakinuti i to će biti tako urađeno. Od 16. do 21 maja prijave za novih 100 evra za mlade, a od 1. juna biće isplata”, najavio je Vučić.

O novoj Vladi posle zakletve

Kada predsednik Vučić položi zakletvu pred parlamentom tada će se baviti sastavom Vlade.

„Što se tiče formiranja vlade, prvo ću morati da položim zakletvu u skupštini, pa da primim političke stranke, pa tek onda da se bavimo time”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara bavi li se formiranjem nove vlade, prenosi Tanjug.

Što se tiče izražavanja želja i sukoba u javnosti oko toga ko hoće u vladu, kaže da to niti čita, niti gleda, jer ga takve stvari ne interesuju.

„Imamo važne stvari pred nama, i mislim da te gluposti nikoga ne zanimaju. To samokandidovanje, ko treba, ko ne treba da uđe u vladu, interesovaće ljude posle konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka”, rekao je Vučić.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: