VUČIĆ POZVAO ĐUKANOVIĆA U SRBIJU: Ima otvoren poziv, spreman sam za razgovor

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne zna kako će se situacija u Crnoj Gori zbog stupanja na snagu Zakona o slobodi veroispovesti završiti, ali istakao da se nada miru i poručio da je spreman da razgovara sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem kada on bude spreman za to.

„Ima otvoren poziv da dođe u Srbiju“, poručio je Vučić.

- Advertisement -

Najavio je da će Srbija sa Crnom Gorom gledati da gradi dobre odnose, ali i da nema sumnje da će ukazivati na muke i probleme sa kojima se suočava naš narod.

Vučić je na konferenciji za novinare u vili Mir, odgovarajući na konstataciju da se situacija u Crnoj Gori se ne smiruje, da Zakon o slobodi veroispovesti u sredu stupa na snagu, i pitanje šta je savetovao političke lidere Srba, da li se čuo sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem, i kakav razvoj očekuje, ukazao da crnogorske vlasti situaciju i zakon tumače kao isključivo unutrašnje pitanje.

„Nisam se čuo sa Đukanovićem, a uvek sam spreman da razgovaram o svemu. Kada god bude želeo da razgovara sa mnom spreman sam. Koliko znam nije trenutno u regionu. Ima otvoren poziv da dođe u posetu Srbiji. Oni tumače to kao isključivo unutrašnje pitanje. Video sam žestoke napade na mene i politiku Srbije, koja je bila dobronamerna. Iz Đukanovićevog DPS-a i svih njihovih medija“, objasnio je on.

Kazao je da, ako se pogleda kako je sve organizovano nekoliko dana, onda će se sve dobro razumeti.

„Ono što bih voleo da neko razume je koliko je nezadovoljstvo našeg naroda, ali i drugih ljudi u Crnoj Gori. Ako će da reaguju dobro, ako ne u redu. Nisam savetovao ništa političke lidere. Moje je da ih saslušam, da čujem šta oni misle, šta ima meni da kažu. Mogu da im iznesem svoj nešto širi pogled na situaciju, bez ikakvih saveta. Odavno sam naučio da ne savetujem nikog“, rekao je Vučić.

Kaže što bi on sebi pridavao značaj da bilo koga na bilo koji način savetuje.

Istakao je da, kao što postoji odgovor sa svim ozbiljno mislećim ljudima, posebno sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, da se nikada ne razmenjuju loše reči između RS i Srbije, takva vrsta džentlmenskog dogovora postoji sa Srbima u Crnoj Gori, ali i drugim Srbima u regionu.

Preneo je da se jutros čuo sa Miloradom Pupovcem, želeći da čuje šta on misli o izborima u Hrvatskoj.

„Rekao sam mu šta mislim o svemu, i kako mislim da će se odvijati srpsko-hrvatski odnosi. Nisam ga savetovao. Rekao bih da svi oni mene posavetuju kakva ih muka muči, a moje je da vidim kako Srbija može da pomogne“, podvukao je on.

Vučić je naglasio da ima pitanje za koje niko nema odgovor i da će ga postavljati stalno međunarodnoj zajednici.

„Kao i za Kosovo, Makron mi je rekao „u pravu si, ali…“. Kako je moguće da 25 odsto Albanaca u Severnoj Makedoniji bude konstitutivan narod, ima svoj jezik, predsednika skupštine, potpredsednika vlade, a 28,7 odsto Srba u Crnoj Gori nema nikoga i nigde, i nikakva prava“, rekao je on.

Vučić je istakao da je smisao nekih, koji govore da nije važno da li ćeš se izjašnjavati kao Srbin ili nešto drugo, ne bi li se smanjio broj Srba na popisu 2021. Ja sam se tih trikova nagledao. Politički sam veteran. Niko nije pobeđivao sa takvom razlikom kao ja. U prvom krugu, kada uvek manji broj glasača izlazi, na predsedničkim izborima sam dobio više nego Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović na ovim izborima zajedno“, istakao je on.

SourceTanjug

Ostavite komentar

Najnovije objave

Petković o obdukciji ubijenih Srba: Šta Priština lažira, zašto je Euleks isključen iz istrage?

Ne zna se zbog čega Euleksu nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi zajedno sa Kosovskom policijom prilikom pretresa nakon...

Još priča na sličnu temu